BIZIT plus

Google će koristiti AI i satelitsko snimanje za uočavanje curenja metana

Metan je odgovoran za oko 30% porasta globalnih temperatura od industrijske revolucije, prema Međunarodnoj agenciji za energiju. Oko 40% emisija metana od ljudskih aktivnosti potiče iz energetskog sektora.

PCPress.rs Image

Google opet u ekološkoj akciji

U tom cilju, Google i Fond za zaštitu životne sredine (EDF) su se još jednom udružili da bi se pozabavili ovim problemom. Oni su prethodno mapirali curenje metana u većim gradovima koristeći senzore na Street View automobilima. Ovog puta koriste mešavinu satelitskih slika i veštačke inteligencije.

EDF i njegovi partneri razvili su satelit koji će biti lansiran na raketi SpaceX Falcon 9 početkom marta. Iako su postojali i drugi napori za praćenje zasnovani na satelitima, MethaneSAT bi trebalo da pruži najsveobuhvatniju sliku o emisiji metana širom planete.

Satelit će kružiti oko Zemlje 15 puta dnevno na visini od preko 350 milja i fokusirati se na merenje nivoa metana u regionima koji najviše proizvode naftu i gas. Biće sposoban da zamišlja velike emisije iz jednog izvora, kao i manje izvore metana rasprostranjene širom širih oblasti.

Pročitajte i:  Google koristi AI za predviđanje poplava

EDF i njegovi partneri su razvili Google Cloud algoritme za izračunavanje emisija na određenim mestima i njihovo praćenje tokom vremena. Veštačka inteligencija će takođe biti korišćena za preciziranje infrastrukture za naftu i gas kao što su kontejneri za skladištenje i dizalice za pumpe.

Očekuje se da će kombinovanje mape metana sa mapom koja prikazuje infrastrukturu nafte i gasa pružiti jasniju sliku o tome odakle potiču emisije. To bi energetskim kompanijama trebalo da pruži korisne informacije koje će im pomoći da zaustave curenje.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *