Google će povući Android licence nekim proizvođačima televizora

Google je izgleda rešio da se „obračuna“ sa konkurencijom na polju pametnih televizora. To se može zaključiti po njegovoj odluci da će zabraniti upotrebu Android TV OS-a proizvođačima koji na određenim uređajima upotrebljavaju neki drugi sistem, kao što je recimo Amazon Fire TV.

PCPress.rs Image

Kažnjavanje ili samo opomena?

Ako do toga dođe, proizvođači televizora koje bi zahvatile ove mere ne bi više mogle da instaliraju Play Store i Google apps, ne samo na televizorima, već i na svim drugim uređajima koje proizvode (uključujući i telefone i tablete).

Ova politika potpada pod Android Compatibility Commitment zahteva da uređaji koji žele da pristupe Play Store-u, moraju da budu pokretani verzijom Android-a koja je u skladu sa Google odobrenim verzijama ovog OS-a. To u praksi znači da se Google sprema da odbaci neke od svojih dosadašnjih partnera, koji su se „odvažili“ da posluju i sa njegovim direktnim konkurentima na polju smart home uređaja.

Ova odluka mogla bi da utiče na velike proizvođače, kao što su LG ili Samsung, i to ne samo na njihove buduće modele televizora, već i na mobilne telefone. Ako se to desi, dobićemo još nekoliko premium proizvođača koji će se pridružiti Huawei-ju, bez podrške za Google aplikacije na njihovim telefonima.

Pročitajte i:  Apple navodno istražuje partnerstvo sa Google-om za funkciju na iPhone-ima koju pokreće Gemini

Argumenti Google-a

Google-ov argument za ovakav potez je da pokušava da obezbedi konzistentno i bezbedno softversko iskustvo na svim uređajima, i da izbegne situacije kada pojedine aplikacije ne rade kako bi trebalo na nekim tipovima uređaja, jer kompanija nije u mogućnosti da pojedinačno testira svaku aplikaciju na svakom uređaju.

Pitanje je samo kako će ovo uticati na odluku proizvođača koji operativni sistem da postave na svoje TV uređaje. Naime, Google Android TV u SAD-u poseduje samo 9 procenata pametnih televizora i streaming uređaja. Amazon Fire TV je nešto zastupljeniji (12 procenata), dok najveći deo tržišta, preko 30 odsto, drži Roku. Ako Google bude insistirao na svojoj odluci, deluje nam da će to biti kontraproduktivno i da će se njihov udeo na tržištu u ovom segmentu samo smanjiti.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , ,