BIZIT plus

Google Doodle: Hrabrost za 8. mart

Google Doodle je Svetski dan žena 2019. proslavio rečima koje su definicija odlučnosti, hrabrosti i motivisanosti, a koje dolaze od 13 velikih žena iz celog sveta.

PCPress.rs Image

Interaktivni slajdovi prikazuju radove umetnica iz celog sveta, a citati se pojavljuju na maternjem jeziku svake od heroina čije su reči izabrane da obeleže ovaj dan. Izabrane junakinje su poznate po svojim dostignućima u različitim oblastima, a od nauke, preko sporta, pa sve do umetnosti. Jedna od velikih žena je i arhitekta Zaha Hadid – Britanka koja potiče iz Iraka, te njene reči: „Zaista verujem u ideju budućnosti.“ Pored nje tu su i indijska bokserka Mary Kom – prva žena koja je osvojila medalje na sedam svetskih prvenstava, Chimamanda Adichie – spisateljica iz Nigerije čiji su tekstovi o feminizmu prevedeni na više od 30 jezika, Mae Jemison – američka astronautkinja i fizičarka, poznata po rečima „Nikada ne dozvolite da vas ograniči ograničena mašta drugih ljudi“, Emma Herwegh – nemačka spisateljica i revolucionarka, potom Frida Kahlo koja je jednom rekla „Šta će mi stopala ako imam krila da letim“, a tu je i velika ruska pesnikinja Marina Tsvetaeva, francuska spisateljica Amantine Lucile Aurore Dupin, britanska spisateljica i sufražetkinja Millicent Fawcett, spisateljica Clarice Lispector poznata po rečima „Jača sam i od same sebe“, indijska političarka NL Beno Zephine, tajvanska spisateljica Sanmao, te multimedijalna umetnica Yoko Ono.

https://twitter.com/GoogleDoodles/status/1103898400863354880

Ono što sanjate sami samo je san, ono što sanjate zajedno – to je raelnost“, rekla je jednom Yoko Ono, a Google dizajneri 2019. uklopili u Google Doodle kako bi san o jednakosti pretvorili u realnost jednakosti za sve.

Izvor: Time

Facebook komentari: