YouTube dodao opciju za proveravanje činjenica

YouTube je dodao platformu za proveravanje činjenica, koja će se pojavljivati svaki put kada korisnici pretražuju kontroverzne teme. Tekstualna polja će se pojavljivati u vrhu rezultata pretraživanja, te će nuditi informacije koje dolaze od pouzdanih partnera, a kako bi se sprečavalo širenje dezinformacija. Opcija će se prvo pojaviti u Indiji, a na hindi i engleskom jeziku, da bi nakon toga stigla i do korisnika u drugim delovima sveta.

PCPress.rs Image

Opcija se neće odnositi na pojedinačne sadržaje, budući da bi za to bilo potrebno mnogo više resursa i ljudske radne snage, već će važiti za grupe kontroverznih tema u okviru kojih se obično dele pogrešne informacije. Tekstovi koji nude činjenice moraće prvo da prođu niz provera da bi stigli do rezultata pretraživanja, i da bi korisnicima ponudili izvore tačnih informacija u vezi sa temama oko kojih se često spekuliše.

YouTube je poslednjih godina napravio niz izmena, a kao deo borbe protiv video sadržaja koji šire lažne vesti, te kreatora čije kontroverzne aktivnosti doprinose globalnom neznanju.

Pročitajte i:  YouTube olakšava gledanje između telefona i računara

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,