BIZIT 2022

YouTube dodao opciju za proveravanje činjenica

YouTube je dodao platformu za proveravanje činjenica, koja će se pojavljivati svaki put kada korisnici pretražuju kontroverzne teme. Tekstualna polja će se pojavljivati u vrhu rezultata pretraživanja, te će nuditi informacije koje dolaze od pouzdanih partnera, a kako bi se sprečavalo širenje dezinformacija. Opcija će se prvo pojaviti u Indiji, a na hindi i engleskom jeziku, da bi nakon toga stigla i do korisnika u drugim delovima sveta.

PCPress.rs Image

Opcija se neće odnositi na pojedinačne sadržaje, budući da bi za to bilo potrebno mnogo više resursa i ljudske radne snage, već će važiti za grupe kontroverznih tema u okviru kojih se obično dele pogrešne informacije. Tekstovi koji nude činjenice moraće prvo da prođu niz provera da bi stigli do rezultata pretraživanja, i da bi korisnicima ponudili izvore tačnih informacija u vezi sa temama oko kojih se često spekuliše.

YouTube je poslednjih godina napravio niz izmena, a kao deo borbe protiv video sadržaja koji šire lažne vesti, te kreatora čije kontroverzne aktivnosti doprinose globalnom neznanju.

Pročitajte i:  Stižu reklame na YouTube formatu Shorts

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: ,