Google Doodle slavi naučnika koji je otkrio kako umiru zvezde

Google Doodle crtež za 19. oktobar obeležava 107 godina od rođenja naučnika Subrahmanyan Chandrasekhar-a, prvog astrofizičara koji je dobio Nobelovu nagradu za teoriju o evoluciji zvezda.

PCPress.rs Image

Slično živim organizmima, i zvezde imaju svoj životni ciklus: tako se rode iz gasa i prašine, evoluiraju i menjaju tokom miliona i milijardi godina, i onda se ugase, ostavljajući za sobom ostatke onoga što je nekad bilo nebesko telo. Ovaj proces je centralna tačka astrofizičkih proučavanja, a većina onoga što o njemu znamo dolazi upravo iz naučnih radova Subrahmanyan Chandrasekhar-a.

Chandrasekhar, poznatiji kao Chandra, bio je astrofizičar indijskog porekla koji je do svog najvećeg otkrića stigao pre nego što je napunio 20 godina. Tako je došao do onoga što danas poznajemo kao Chandrasekhar limit, koncepta koji objašnjava šta se događa sa zvezdama kada se istroše i ugase. Ako je zvezda 1,4 manja od mase Sunca, formiraće nešto što se zove Beli patuljak, a ako nije manja od naznačene količine mase, eksplodiraće u obliku supernove ili će nestati u crnoj rupi.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,