ERP 2024

Google Earth slučajno otkrio tajne vojne lokacije na Tajvanu

Tajne tajvanske vojne baze slučajno su otkrivene na internetu,  te je ceo svet mogao da ih vidi nakon ažuriranja platforme Google Earth. Neke od tih vojnih lokacija otkrivene su prilikom ažuriranja koje je uključivalo 3D prikazivanje Tajpeja, Novog Tajpeja, Taojuana i Tajčunga.

PCPress.rs Image

Najmanje jedna vojna baza u kojoj su, kako se izveštava, smeštene Patriot rakete, jasno je mogla da se vidi preko Google Earth-a bez zamagljivanja koje sprečava da oko javnosti zadire na takva mesta. Detaljni 3D prikazi omogućili su svakome da vidi raspored ove vojne baze, njenu tačnu lokaciju, građevinske strukture, pa čak i lokacije lansiranja raketa u kristalno jasnim detaljima.

Takođe je saopšteno da je ažuriranje otkrilo i sedišta tajvanskih struktura nacionalne bezbednosti (Taiwan National Security Bureau i Military Intelligence Bureau) na mapama. Tajvanski ministar odbrane, Yen Te-fa, izjavio je da je vlada stvorila radnu grupu koja će raditi sa Google-om u interesu nacionalne sigurnosti. Od kompanije će se tražiti da zamuti lokacije, dok će vojska raditi na terenu kako bi dodatno poboljšala kamuflažu svojih baza.

Pročitajte i:  Tajvan optužuje kineskog dobavljača Apple-a za ilegalno vrbovanje tehnoloških talenata
PCPress.rs Image
Vojna baza na Tajvanu

Google sarađuje sa zemljama širom sveta kako bi zaštitio njihove osetljive objekte od javnosti na platformama sa mapama. Propust u ovom konkretnom slučaju rezultirao je time da neke tajvanske tajne postaju javne. Na radost i zadovoljstvo Narodne Republike Kine, naravno.

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,