ERP 2024

Tajvan optužuje kineskog dobavljača Apple-a za ilegalno vrbovanje tehnoloških talenata

Tajvanske vlasti su optužile kineskog dobavljača Apple-a za ilegalno poslovanje na Tajvanu i pokušaj vrbovanja tehnoloških talenata.

PCPress.rs Image

Kompanije se ilegalno bave vrbovanjem visokotehnoloških talenata

Kina gleda na Tajvan kao na svoju teritoriju. Tajvan sada pojačava napore da zaustavi potajne i ilegalne aktivnosti kineskih firmi koji žele da ukradu znanje i vrbuju talente. Ministarstvo pravde Tajvana je imenovalo Luxshare Precision Industry kao jednu od osam kineskih kompanija “koje su došle na Tajvan da se ilegalno bave vrbovanjem visokotehnoloških talenata.”

Istražni biro je imenovao proizvođača opreme za video nadzor Zhejiang Dahua Technology, koji su SAD dodale na crnu listu 2019. godine zbog postupanja Pekinga prema muslimanskim manjinama u dalekom zapadnom kineskom regionu Xinjiang. Zhejiang Dahua je postavio “dve privatne lokacije” na Tajvanu. Zatim je pokušao da zaobiđe istragu navodeći svoje zaposlene kao da rade za drugu kompaniju, rekao je biro.

Tajvan je dom giganta za proizvodnju čipova TSMC-a koji je odgovoran za većinu najsavremenije proizvodne kapaciteta poluprovodnika na svetu. Tajvan vidi kineske napore kao pretnju svojoj stručnosti u proizvodnji čipova.

Pročitajte i:  TSMC za sledeću godinu planira prelazak na 2 nm proces proizvodnje

“Posrednici relevantnih kompanija iz kopnene Kine na Tajvanu ne bi trebali imati iluzije i izazivati odlučnost za sprovođenje zakona,” naveo je biro.”Odlučno će biti suzbijene ilegalne poslovne operacije i vrbovanje talenata.”

Saopštenje je rezultat pretrage ovog meseca sumnjivih ilegalnih operacija kineskih tehnoloških kompanija.

U 2022. godini, tajvanski tužioci su optužili Luxshare za krađu poslovnih tajni od tajvanskog konkurenta Catcher Technology i vrbovanje njegove radne snage kako bi osvojili narudžbine od Apple-a. Tada su optužili 14 osoba.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *