Google, Facebook, Microsoft i Twitter udruženo do lakšeg prenosa podataka

Četiri najveće tehnološke kompanije udružile su se kako bi korisnicima omogućile da lakše otpremaju, te šalju podatke između njihovih servisa.

Naime, Google, Microsoft, Facebook i Twitter najavili su 20. jula da pokreću Transfer Project (DTP) – open-source inicijativu koja će služiti za kreiranje alata koji omogućavaju korisnicima da lakše barataju svojim podacima, što stvara prostor za otvoreni dijalog sa developerima i korisnicima, što je jedan od uslova da se stvari kreću napred.

DTP će funkcionisati uz pomoć serije adaptera koji mogu da raščlane API-je u lako razumljive pakete podataka, a adapteri će dolaziti u dva oblika: kao adapteri za „uvoz,“ te kao oni za „izvoz“ podataka, te oni za autentifikaciju, čiji će zadatak biti da obezbede sigurnost podataka. U teoriji to znači da će neki korisnik svoje Instagram fotografije moći da pošalje na Flickr ili na Google Photos, a da ne mora da ih prethodno otprema na svoj uređaj, a da bi ih potom postavio na novu platformu. Kada bude završen, novi sistem bi trebalo da pokriva različite tipove podataka, uključujući mejlove, kontakte, kalendare, te rasporede.

Pročitajte i:  Instagram - novi interaktivni stikeri za Stories 

Transfer Project je još uvek u fazi razvoja, te nije dostupan javnosti, a najava prati primenu GDPR regulative u Evropskoj Uniji, te je u skladu sa zahtevom da sve kompanije moraju da obezbede neku vrstu alata za preuzimanje podataka.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , ,