Google Fiber pokreće internet uslugu od 5Gbps

Simetrično preuzimanje i otpremanje, ali je usluga dostupna za sada samo u četiri grada.

PCPress.rs Image

Fokus na Fiber

Google Fiber je lansirao 5Gbps internet plan koji je počeo da testira u oktobru. Usluga će u početku pokrivati četiri grada. Međutim, Google navodi da će se usluga od 125 dolara mesečno proširiti na druge oblasti kasnije ove godine.

Novi plan je dostupan u gradovima Kansas City, West Des Moines i Fiber Juta. Nova usliuga ima simetrične brzine otpremanja i preuzimanja, nadograđeni 10 Giga Fiber Jack (mala kutija u kojoj se nalazi ulaz optičkog kabla kod korisnika), profesionalnu instalaciju, WiFi 6 ruter i do dva mesh mrežna ekstendera.

Iako su brzine od 5Gbps verovatno i više nego dovoljne za većinu domaćinstava, mogle bi biti korisne kreativnim profesionalcima, igračima ili drugima kojima je potrebno minimalno kašnjenje ili prenos velikih datoteka. Na primer, preuzimanje Microsoft Flight Simulatora od 150 GB koje traje 11 minuta pri brzini od 2Gbps trajalo bi samo oko tri minuta pri brzini oko 6Gbps.

Nadograđene brzine su deo Google-ovog novog fokusa na Fiber. Takođe, kompanija je nedavno najavila svoje prvo proširenje mreže u poslednjih nekoliko godina. Međutim, ono što je možda još važnije, ponovo uspostavlja Fiber sisteme. Fiber možda ometa industriju i primorava konkurente da unaprede brzine i možda smanje cene na postojeće usluge. Američki telekomunikacijski konglomerat, Comcast nudi uslugu od 6Gbps u nekim oblastima. Međutim, cena usluge je 300 dolara i ne uključuje simetrično otpremanje.

Google je naveo da opcija Fiber 8Gbps, koja je takođe najavljena krajem prošle godine „stiže uskoro“. Fiber 8Gbps će takođe uključivati simetrično otpremanje i preuzimanja.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: