Google Glass sa AI softverom pomažu slepima

Holandski startup udružio se sa Google Glass projektom u cilju kreiranja AI zasnovanih naočara koje će slepim i slabovidim osobama omogućiti „da vide“. Naočare prepoznaju vizuelne informacije i glasovnim putem ih prenose osobi koja ih koristi. Na taj način slepa osoba moći će da „vidi“ u prostoru, ali i da „čita“ knjige“, jer je sistem sposoban da prepoznaje tekst, da imenuje prijatelje tako što će prepoznati njihova lica, ali i da opisuje okruženje u kome se osoba nalazi.

PCPress.rs Image

Ovaj alat razvila je kompanija Envision, sa sedištem u Hagu. Prema njihovoj tvrdnji radi se o najbržem i najpreciznijem OCR sistemu, koji prepoznaje više od 60 jezika, a tekst može da se pročita sa najrazličitijih površina i u najrazličitijom oblicima (uključujući i rukopis). Softver je razvijen za Google Glass naočare, koje više nisu dostupne običnim korisnicima, već se upotrebljavaju samo u poslovnom okruženju. Ako ovaj projekat uspe, to bi moglo da udahne novi život naočarima u consumer segmentu.

Ako vas ovakve naočare interesuju, već možete da ih rezervišete po povlašćenoj ceni od 1.699 dolara (maloprodajna cena će biti 2.099 dolara), a u prodaji će se naći početkom avgusta ove godine. Cena koja je određena verovatno će biti van domašaja većini od 253 miliona slabovidih i slepih osoba, koliko ih danas živi u svetu. Ali osobe koje budu mogle da priušte ove naočare, dramatično će povećati stepen svoje nezavisnosti, što će verovatno biti makar jedan od dokaza da Google Glass i nije bio tako loša ideja.

Pročitajte i:  Softver za predviđanje bolesti 

Izvor: TheNextWeb

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,