BIZIT plus

Google i Getty Images do poštovanja autorskih prava

Kompanija Google najavila je saradnju sa agencijom Getty Images, na osnovu koje će se formirati višegodišnje partnerstvo u vezi sa licenciranjem fotografija, a dve godine pošto je ova fotografska agencija Evropskoj komisiji podnela pritužbu zbog zloupotrebe autorskih prava u okviru Google-ovih rezultata pretraživanja.

PCPress.rs Image

Kao deo ovog partnerstva, Google bi trebalo da modifikuje načine za pretraživanje fotografija, te omogući preciznije informacije o autorima i distributerskim agencijama. Promene će uključivati vidljivija polje sa informacijama o autorima, te uklanjanje opcije „view image“, koja obično vodi na URL fotografije.

U pritužbi, koju su iz Getty Images podneli u aprilu 2016. godine, između ostalog se navodi da Google u rezultatima pretraživanja nudi fotografije visoke rezolucije, a koje su zaštićene autorskim pravima, te da kompanija rezultate pretraživanja formira tako da idu u prilog poslovanju platforme, dok se o autorima i njihovim pravima ne vodi računa. Tako novo partnerstvo znači da će Google moći da koristi Getty fotografije u okviru svojih proizvoda i servisa, ali sa obaveznim poštovanjem autorskih prava, što se pre svega odnosi na količinu nepotpisanih fotografija iz ove agencije u rezultatima pretraživanja.

Pročitajte i:  Nvidia sada vredi više od Amazon-a i Alphabet-a

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,