BIZIT plus

3D TLC – pristupačni memorijski čipovi

Memorijski čipovi koji se koriste za SSD‑ove prošli su nekoliko evolutivnih koraka, stalno povećavajući kapacitet i snižavajući cenu. 3D TLC je ključni korak u kome su tranzistori poređani „po vertikali“ kako bi se postigao što veći
kapacitet čipova u zadatom formatu. Zahvaljujući tome, sada imamo pristupačne modele kao što je ADATA SU800.

PCPress.rs ImageADATA SU800 M.2 je namenjen budžetski orijentisanim korisnicima, tj. onima koji žele da konačno uđu u svet SSD‑ova bez potrebe da kompletno isprazne novčanik. Reč je o M.2 modelu, što ga čini veoma praktičnim, jer sve veći broj matičnih ploča poseduje barem jedan interfejs ovog tipa, a sve je češća situacija da ih budu i dva. Osim toga, proizvođači matičnih ploča teže smanjenju broja SATA portova, pa je M.2 bolji izbor za sistemski SSD.

U trećoj dimenziji

Okosnica SSD‑a je 3D TLC NAND memorija koju potpisuje kompanija Micron. Reč je o istim 384‑gigabitnim čipovima koje možete pronaći u verovatno najpopularnijim budžetskim modelima Crucial MX300 i Intel 600p serija. U tom smislu, ADATA uliva poverenje, mada smo malo manje bili sigurni u odabir kontrolera. Naime, nikada nismo bili preveliki fanovi Silicon Motion SM2256 kontrolera koji je uvek imao poteškoća s postizanjem zadovoljavajućih performansi. S druge strane, ovde se radi o potpuno novom SM2258 četvorokanalnom kontroleru koji je opremljen LDPC korekcijom grešaka i deluje bolje od onog koji se nalazi u Crucial M300 modelu, jer LDPC korekcija grešaka gotovo da udvostručuje životni vek u odnosu na Marvell 88SS1074 kontroler. Pored toga, SM2258 kontroler može da se pohvali kvalitetnim garbage collection sistemom i optimizacijom za rad sa 3D NAND‑om. Tu su i TRIM i SMART funkcije, tako da je to prilično moderan kontroler za današnje pojmove.

Da bi performanse bile adekvatne, Silicon Motion je osmislio sistem keširanja podataka, koji je nazvan Intelligent SLC Caching, a tu je i 128 MB DDR3L memorije koja radi na 1600 MHz i opslužuje SM2258 kontroler. Zato se ADATA SU800 na testovima solidno pokazao – radiće fantastično u sistemima manje zahtevnih korisnika. U kratkim intervalima zaista radi odlično, premašujući brzine upisa i čitanja od preko 500 MB/s. Kod sekvencijalnih upisa velikih blokova podataka performanse padaju u odnosu na deklarisane, ali ne primetno. Dobra vest je da su performanse tokom dugih upisa konzistentne kroz ceo kapacitet SSD‑a, ali su negde oko 380 MB/s. S druge strane, dug predviđeni životni vek i visoke performanse u praksi su daleko bitnije, te se može reći da dobijate ozbiljno brz SSD po veoma povoljnoj ceni.

Dobra kombinacija

ADATA je donela dobru odluku kada je pružila šansu Silicon Motion SM2258 kontroleru koji odlično radi u kombinaciji s Micron‑ovim 3D TLC NAND‑om i Nanya DDR3L memorijom. Što se nas tiče, ovaj SSD je odličan izbor za korisnike koji nisu orijentisani na silne sekvencijalne upise, a žele brz i kvalitetan SSD. Zato SU800 M.2 256 GB zaslužuje da se nađe na užem spisku prilikom odlučivanja o kupovini.

PCPress.rs Image

PCPress.rs Image
Test konfiguracija: Core i7 4790K @ 4,5GHz, ASUS Z97-Deluxe WiFi, NVIDIAa GeForce GTX 780 Ti, 2×8 GB Kingston Beast 2133 MHz, Crucial MX100 512 GB, Windows 7 64-bit, ForceWare 341.88

www.ekupi.rs

(Objavljeno u PC#250)

Facebook komentari: