Google i Harvard su predstavili najdetaljniju mapu mozga do sada

Tim koji čine istraživači iz kompanije Google i sa Harvarda, predstavio je mapu koja pokazuje svaku konekciju u kubnom milimetru ljudskog mozga. Mapirani region pokazuje različite nivoe i tipove ćelija cerebral cortex-a, regiona moždanog tkiva koji se povezuje sa spoznajom višeg nivoa, kao što su razmišljanje, planiranje i jezik. Prema Google-u, to je do sada najveća i najdetaljnija mapa mozga, koja je besplatno na raspolatanju naučnicima, a dostupna je online.

mozga

Da bi napravili mapu, timovi su isekli donirani mozak na 5.300 „listića“, svaki debljine 30 nanometara, nakon čega su ih skenirali elektronskim mikroskopom na rezoluciji od 4 nm. Rezultat je 225 miliona fotografija koje su povezane i sklopljene u 3D digitalnu sliku moždanog regiona. Algoritmi za mašinsko učenje su segmentovali individualne ćelije i klasifikovali sve strukture, a naučnici su proverili ispravnost dobijenih rezultata.

Istraživači se nadaju da će ova mapa mozga otvoriti put ka novim saznanjima o tome kako funkcioniše mozak – od toga kako razmišlja, do toga procesira emocije. Ona bi mogla da pomogne i u boljem dijagnostikovanju i tretiranju moždanih poremećaja. Istovremeno, Google se nada da će ovo istraživanje obezbediti i saznanja o tome kako da se dobije efikasnija i moćnija veštačka inteligencija.

Pročitajte i:  AI kompanije za suzbijanje slika zlostavljanja dece 

Izvor: Singularity Hub

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,