Google i maliciozne aplikacije: Veliko spremanje online prodavnice

Vesti o Android ranjivostima i malver aplikacijama iz Google Play Store-a dominirale su u proteklih nekoliko meseci, pa su milioni Android korisnika upozoravani da vode računa o potencijalno opasnim sadržajima koje otpremaju na svoje uređaje. Google je preduzeo određene mere, i ušao u borbu sa developerima čije namere nisu bile potpuno časne.

PCPress.rs Image

Kompanija je nedavno ipak potvrdila da je pronašla nove maliciozne Play Store aplikacije, te da su uklonjene iz prodavnice, a korisnicima se savetuje da i sami sa uređaja uklone sadržaje koji su prepoznati kao opasni. Naime, u poslednje vreme je otkriveno još sedam aplikacija koje omogućavaju da malver dospe na ranjive uređaje.

Nakon što bi ih korisnici preuzeli, aplikacije su uspevale da se „sakriju“ na pogođenim uređajima, i tako uklanjanje učine skoro nemogućim. Radi se o aplikacijama koje su došle iz iSoft LLC, LizotMitis i PumpApp, i uključuju Alarm Clock, Calculator, Free Magnifying Glass, Magnifier – Magnifying Glass with Flashlight, Super-bright Flashlight, Magnifying Glass i Super Bright LED Flashlight.

PCPress.rs Image

Nakon što su bezbednosni eksperti pronašli sedam novih malicioznih aplikacija obavestili su Google, te su tri uklonjene još u oktobru, dok su preostale četiri iz prodavnice nestale pre nekoliko dana. To ne znači da su nestale i sa svih uređaja na koje su prethodno otpremljene, pa se korisnicima preporučuje da ih što pre obrišu.

Pročitajte i:  Google je koristio AI da predvidi poplave i do 7 dana unapred

Izvor: IB Times

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,