Google i Microsoft rade zajedno na rešavanju kompatibilnosti između pretraživača

Google, Microsoft i šira web zajednica rade zajedno kako bi programerima olakšali izgradnju web stranica koje neometano rade u svim pretraživačima. Udružili su svoje napore pod nazivom #Compat2021, čiji je cilj da programerima obezbede kompletnu kompatibilnost među pretraživačima. Grupa je identifikovala probleme na koje je odlučila da se usredsredi na osnovu podataka o upotrebi, broja izveštaja o greškama, povratnih informacija o anketama i rezultata testova.

PCPress.rs Image

CSS Flexbox pitanje oko koga se sve lomi

Jedno od najproblematičnijih pitanja koje žele da reše je CSS Flexbox, jer su slike kao flex stavke često netačno i različito razvučene, što u različitim pretraživačima izgleda ružno. Takođe žele da poboljšaju CSS Grid tako da se može koristiti za kreiranje animiranih rasporeda mreža na Chromium-u i WebKit-u – trenutno je sposobnost podržana samo u Gecko-u. Grupa želi da radi na sticky pozicioniranju tako da bilo koji sticky sadržaj izgleda dosledno i u čitačima. Slično tome, žele da budu sigurni da web elementi održavaju konzistentan odnos širine i visine i da animacije i 3D efekti izgledaju isto bez obzira na pregledač koji korisnik koristi.

Pročitajte i:  Microsoft otpušta još radnika u gejming industriji

Google i Microsoft rade na tim poboljšanjima i problemima za Chromium, koji služi kao osnova za Chrome i Edge pregledače. Oni koji su zainteresovani za to kako grupa radi mogu da prate napredak projekta kroz kontrolnu tablu Compat 2021.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,