Google i Sonos ponovo u sporu oko patenata

Najnoviji spor u dugotrajnoj borbi između dve kompanije.

PCPress.rs Image

Sukob je počeo 2020. godine

Google je tužio Sonos, navodeći da njegov novi glasovni asistent krši sedam patenata koji se odnose na sopstvenu tehnologiju Google Assistant-a. To je najnoviji spor u dugotrajnoj borbi oko pametnih zvučnika, pri čemu su kompanije tužile jedna drugu nakon perioda kada su radili zajedno.

„Sonos je započeo agresivnu i obmanjujuću kampanju protiv naših proizvoda, na račun naših zajedničkih kupaca“, rekao je portparol Google-a u saopštenju.

Sonos-ov pomoćnik za glasovnu kontrolu stigao je u junu, omogućavajući korisnicima da zadaju komande frazom „Hej Sonos“, slično kao Amazon-ov Alexa ili Google Assistant.

Google je u žalbi naveo da je „godinama radio sa inženjerima kompanije Sonos na implementaciji prepoznavanja glasa i kontrole uređaja koji se aktiviraju glasom u Sonos-ovim proizvodima. Google je čak pružio na uvid softver Google Assistant-a kompaniji Sonos dugi niz godina“.

Borba je krenula početkom 2020. godine kada je Sonos tužio Google zbog navodnog kršenja patenta nakon što su kompanije sarađivale nekoliko godina. Sonos je tvrdio da je Google stekao znanje o svojoj tehnologiji kada su kompanije radile zajedno i koristio te informacije za razvoj sopstvene linije pametnih zvučnika. Kompanija je podnela još jednu tužbu u septembru 2020. godine, tvrdeći da je Google prekršio još pet patenata.

Pročitajte i:  Google je otpustio 28 radnika koji su protestovali zbog "Projekta Nimbus"  

Google je podneo protivtužbu, navodeći da je Sonos koristio Google-ovu pretragu, softver, umrežavanje, obradu zvuka i drugu tehnologiju bez plaćanja naknade za licencu i da je iznosio „lažne tvrdnje“ o njihovom zajedničkom radu.

Komisija za međunarodnu trgovinu SAD presudila je 2021.godine da je Google prekršio pet patenata. Zatim, Google je promenio način na koji su njegovi zvučnici podešeni kako bi izbegao zabranu uvoza. Većina njih se odnosila na način na koji se kontrolišu grupe zvučnika. Na primer, korisnici više ne mogu da menjaju jačinu zvuka grupe zvučnika i moraju da ih prilagođavaju pojedinačno.

„Google nas je ranije više puta tužio i Sonos je pobedio u svakom slučaju“, rekao je glavni pravni službenik Sonos-a, Eddie Lazarus. „Najnovija tužba je taktika zastrašivanja osmišljena da uzvrati Sonos-u zbog toga što je govorio protiv monopolističke prakse Google-a,“ rekao je Lazarus.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,