ERP 2024

Google koristi AI za predviđanje poplava

Google je objavio da upotrebljava veštačku inteligenciju za predviđanje poplava na rekama, u nekim slučajevima i do sedam dana unapred. Ovi podaci objavljeni su u naučnom časopisu Nature.

PCPress.rs Image

Poplave su najčešće prirodne katastrofe koje se dešavaju širom sveta, pa je svaki sistem ranog upozorenja dobra vest. Do sada ih je bilo veoma teško predvideti, jer većina reka nema merače protoka vode. Google je uspeo da zaobiđe ovaj problem tako što je obučio modele mašinskog učenja sa svim vrstama relevantnih podataka, uključujući i istorijske događaje, očitavanje nivoa reka, nadmorske visine, konfiguracije terena… Nakon toga, kompanija je generisala lokalizovane mape i pokrenula „stotine hiljada“ simulacija na svakoj lokaciji. Ova kombinacija tehnika omogućila je modelima da precizno predvide buduće poplave.

Ovakav pristup je obezbedio „veoma precizne rezultate za određene lokacije“, ali Google se nada da će primena ovih tehnika pomoći da se problem reši na globalnom nivou. U nekim slučajevima, uspešnost predviđanja poplava bio je i nedelju dana unapred, a prosek je bio oko pet dana. To je takođe izuzetan rezultat, jer ranije nije bilo mogućnosti da se izvrše bilo kakva predviđanja. Ovo je naročito važno u nedovoljno pokrivenim regionima, kao što su delovi Afrike i Azije.

Pročitajte i:  UN glasa za prvu rezoluciju AI

Google je, zahvaljujući ovoj tehnologiji, obezbedio tačno predviđanje poplava u 80 država, sa ukupnom populacijom od 460 miliona. Prognoze su dostupne u Google pretrazi, u Google mapama i preko Android obaveštenja. Takođe, podaci se mogu videti i preko web aplikacije Flood Hub koja je aktivna od 2022. godine.

Šta je sledeći korak? Google će nastaviti da istražuje potencijal mašinskog učenja za kreiranje boljih modela za predviđanje poplava, i s tim ciljem se udružio sa akademskim istraživačima kako bi fino podesio AI algoritam. Kompanija se nada da će na kraju uspeti da uspostavi globalnu platformu za precizno prognoziranje poplava širom sveta.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *