Notepad konačno dobija dugo željene funkcije

Notepad je uvek tu, pa ga ponekad uzimamo zdravo za gotovo. U okviru operativnog sistema Windows 11 dobio je još prostora za rast, a sa novim funkcijama koje olakšavaju kontrolisanje ispravnosti teksta.

PCPress.rs Image

Windows 11 je doneo poboljšanja za aplikacije koje poznajemo već decenijama, pa su Paint i Notepad sada još bolji i korisniji. Iako je Notepad svake godine dobijao po neko malo poboljšane, verzija koja je postojala 2021. godine, kada je lansiran Windows 11, je bila vrlo slična verzijama koje je Microsoft objavljivao za Windows XP, Windows 95, Windows 3.1, čak Windows 1.0. Došlo je vreme da s eto promeni.

Ažuriranu verziju aplikacije Notepad za sada su dobili samo Windows insajderi na Canary i Dev kanalima, a stigla je s dve vrlo korisne funkcije koje su u vezi sa kontrolisanjem teksta: spellcheck i autocorrect. Ne radi se o revolucionarnim funkcijama, budući da ih ima svuda, ali se radi o vrlo važnim dodacima, jer je kontrolisanje slovnih i drugih grešaka bez ovakvih pomagala teško.

Pročitajte i:  Ovaj dobro poznati Windows dodatak koristi privremeni kod već 30 godina
PCPress.rs Image

Tako spellcheck funkcija ukazuje na slovne greške – reči s greškama podvlači crvenom linijom, a pritisak na tastere Shift + F10 nudi meni s predlozima za izmene. Budući da se Notepad najčešće koristi za pregled i izmenu konfiguracijskih datoteka, ova opcija je isključena sve dok korisnik ne izabere da je uključi,

Sve ovo ne znači da će Notepad postati glavna aplikacija za editovanje tekstova, budući da postoje druge, korisnije. Ali su nove funkcije vrlo značajne, jer svaka pomoć u ispravljanju grešaka je više nego dobrodošla.

Izvor: Ars Technica

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *