BIZIT plus

Google: Mašinsko učenje za bolji kvalitet Duo poziva

Online pozivi su u poslednje vreme postali još popularniji, te su im se okrenuli i oni koji su ih ranije izbegavali. Google je upravo zbog toga predstavio novu tehnologiju, koja bi trebalo da poboljša kvalitet Duo poziva.

PCPress.rs Image

Da bi se lakše prenosili, podaci iz poziva se dele na „pakete“, od kojih svaki ima sopstvenu putanju od pošiljaoca do primaoca. Paketi na drugu stranu neretko stižu pogrešnim redom, ili u pogrešno vreme, a individualni paketi se ponekad potpuno izgube. Zbog ovakvih problema dolazi do poziva koji su lošeg kvaliteta, pa, na primer, čak se 99% Duo poziva suočava sa problemima izgubljenih paketa. Upravo je zbog toga Google u proces uveo mašinsko učenje koje se zasniva na DeepMind tehnologiji, čiji je cilj da praznine u okviru poziva popuni veštačkim zvukom koji podseća na ljudski govor.

PCPress.rs Image

Postoji ograničenje koliko od izgubljenih paketa mašinsko učenje može da zameni. Tako se menjaju samo kratki zvukovi, a ne čitave reči, te nakon 120 milisekundi nastaje tišina, a ukoliko izostane i sledeći paket. Čim stigne novi paket poziv se nastavlja normalno, a najveća prednost je u tome što su ovakvi pozivi jasniji čak i kada je internet konekcija loša. Tehnologija je već dostupna za Duo pozive na Pixel 4 telefonima, a iz kompanije kažu da uskoro stiže i na druge uređaje.

Pročitajte i:  Google otpušta još 20 zaposlenih zbog protesta oko izraelskog projekta

Izvor: The Verge

Facebook komentari: