BIZIT plus

Google nameće dvostruku autentikaciju (2FA) kao standard

Dvostruka autentikacija (Two-factor authentication, 2FA) osigurava pristupanje korisničkim nalozima tako što pruža dodatni nivo zaštite, pored lozinke, najčešće uz pomoć telefona. Problem je što se korisnici uglavnom ne odlučuju da je uključe i Google je odlučio da to promeni tako što će dvostruka autentikacija da bude uključena po default-u.

Google two factor authentication

U objavi na svom blogu, Google je najavio da će od korisnika koji imaju uključenu verifikaciju u dva koraka tražiti da tapnu na sigurnosni prompt koji će izaći na telefonu svaki put kada hoće da se uloguju na Google ili Gmail nalog. Kada Google sagleda podatke o korišćenju toga i kada uvide koliko je lako postojećim 2FA korisnicima da se snađu, počeće sa automatskim uključivanjem i ostalim korisnicima.

“Počećemo od ljudi kojima će ta promena biti najbezbolnija i onda ćemo, na osnovu rezultata, da se širimo”, rekao je za Wired Mark Rišer, Google-ov direktor zadužen za sigurnost korisnika. “Tačno je da je dvostruka autentikacija smatrana za nešto komplikovano i teško za podesiti, ali stvari se menjaju i mnogo ne misle više tako.” Kompanije su odustajale od dvostruke autentikacije i zato što unose još jedan nivo složenosti u korišćenje njihovih usluga pa je to znalo da odbije potencijalne kupce i bude loše za posao.

Pročitajte i:  Google plaća kaznu od 2,7 milijardi eura

Google korisnici će, naravno, moći da isključe dvostruku autentikaciju ako je ne žele ali ideja je da se ona progura kao normalna i to ne samo kod Google-a već i šire. Poznato je da je Google uspeo da nametne standarde kao što su automatsko ažuriranje kod Chrome browsera, ili brže prihvatanje https protokola, tako da će, ukoliko Google uspe sa nametanjem 2FA kao standarda, verovatno i ostali da urade isto.

Izvor: Wired

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,