ERP 2024

“Google nema šta da krije”

Američka kompanija Google zatražila je od administracije predsednika SAD Baraka Obame dozvolu da objavi detalje o zahtevima američke vlade za pristupom mejlovima i drugim ličnim podacima na internetu.

Photo: Robert Scoble/Flickr
Photo: Robert Scoble/Flickr

Kompanija Google iznela je svoj zahtev u pismu koji je u utorak uputila državnom tužiocu Eriku Holderu i direktoru Federalnog istražnog biroa (FBI) Robertu Mileru, preneo je AP.

Google pokušava da opovrgne medijske navode da je ta kuća otvorila put Nacionalnoj bezbedosnoj agenciji (NSA) da pristupi većoj količini onlajn komunikacija njenih korisnika u okviru tajnog programa “Prizma”.

Kompanija je sebe prikazala kao nevoljnog učesnika u programu, a njeni čelnici tvrde da ništa nisu znali o “Prizmi”, dok nisu o tome prvi put pročitali prošle sedmice.
“Google nema šta da krije”, navodi se u pismu kompanije i dodaje da raspolažu podacima kojima mogu da potkrepe svoje tvrdnje.

Amerikanac Edvard Snouden (29) koji je radio za privatnu firmu, angažovanu od američke NSA, javno je u nedelju preko britanskog lista “Gardijan” saopštio da je on medijima dostavio podatke o internet špijuniranju koje sprovodi američka vlada.

Pročitajte i:  Najbolje aplikacije za hvatanje beleški: Google Keep

“Gardijan” je nekoliko dana ranije, a zatim i “Vašington Post”, objavio da američka bezbednosna agencija tajno, preko telekomunikacione kompanije “Verajzon”, prikuplja podatke o svim pozivima koji se vrše u toj mreži u Americi.

Takođe, otkriven je i dokument prema kome američke vlasti u potpunosti prate internet mrežu i društvene mreže, čitajući sve poruke i mejlove koji cirkulišu.

Obama je potvrdio istinitost tih informacija, ali je sve branio borbom protiv terorizma, rekavši da nad tajnim programom postoji sudska i kongresna kontrola i da se time štite američki državljani od potencijalnih napada.

Izvor: Tanjug

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,

1 thoughts on ““Google nema šta da krije”

Comments are closed.