Google nije dostigao očekivani profit

Google-ova matična kompanija, Alphabet, objavila je zaradu u prvom tromesečju koja je promašila očekivanja analitičara jer je prihod pretraživačkog diva bio manji nego što se očekivalo.

PCPress.rs Image

Akcije kompanije pale su za 2,8%

Za kvartal završen 31. marta, Alphabet je prijavio prodaju od 68 milijardi dolara, nešto ispod 68,1 milijardu dolara koje su prognozirali analitičari. Zarada po akciji iznosila je 24,62 dolara, ispod prognoze od 25,94 dolara. Rezultati slabiji od očekivanih dolaze jer Google pokušava da diverzifikuje svoje prihode, delimično kako bi se pozabavio oslanjanjem na pretragu. Kompanija kontroliše više od 90% tržišta pretrage, koristeći ga za generisanje prihoda prodajom reklama prema ključnim rečima i rezultatima pretrage.

Kao deo svojih napora da diverzifikuje prihode, Google proširuje svoje usluge računarstva u cloud-u, koje se takmiče sa Amazonovim AWS-om i Microsoft-ovim Azure-om. Prihod od Google-ovog cloud-a porastao je za više od 40% u odnosu na prethodnu godinu na 5,82 milijarde dolara. Ipak, oglašavanje pokreće Google-ovu zaradu.

Google je takođe rekao da je njegov odbor odobrio otkup akcija, obećavajući da će otkupiti dodatnih 70 milijardi dolara u akcijama. Akcije kompanije pale su 2,8%. U razgovoru sa analitičarima, finansijski direktor je naveo da se kompanija agresivno proširila tokom kvartala ulaganjima u centre podataka i masovnim zapošljavanjem. Kompanija je na kraju prvog kvartala zapošljavala skoro 24.000 ljudi više nego godinu dana ranije. Google se, zajedno sa mnogim kompanijama, povukao iz Rusije nakon njene invazije na susednu Ukrajinu. Oko 1% Google-ovog prihoda prošle godine je došlo iz Rusije.

Pročitajte i:  Google.org pokreće AI akcelerator program vredan 20 miliona dolara

Izvor: CNet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: