BIZIT plus

Google nije imun na optužbe za seksualno uznemiravanje

Bivši Google rukovodioci Eric Schmidt i Diane Greene napuštaju odbor direktora ove kompanije. Google-ova matična kompanija Alphabet Inc izjavila je u utorak 30. aprila, da će bivši predsednik i izvršni direktor Eric Schmidt i bivša CEO Google Cloud-a Diane Greene napustiti upravu kompanije. Robin Wašington, glavni finansijski direktor biotehnološke firme Gilead Sciences Inc, pridružiće se odboru.

PCPress.rs Image
Protesti zaposlenih u Google

Ove promene u bordu prate skandali vezani za Google način postupanja u slučajevima seksualnog zlostavljanja i drugih situacija koje su navele zaposlene i akcionare da dovedu u pitanje nadzor odbora. Schmidt, koji je deceniju imao značajnu ulogu u rastu Google-a, ostaće tehnički savetnik Alphabet-a. Pre godinu dana je odstupio sa funkcije predsednika. Nastaviće rad u vladinim savetodavnim odborima za tehnologiju i baviti se podučavanjem.

Greene nije odgovorila na zahtev za komentar. Google je unajmio veterana Oracle Corp-a Thomasa Kuriana da predvodi njegovu cloud kompjutersku jedinicu pred kraj prošle godine. Wašington je bila izvršni direktor Gileada već oko 11 godina i pre toga je radila u kompanijama za softver, rečeno je u Alphabet-u.

Pročitajte i:  Google smatra da ChromeOS Flex može da zameni Windows u poslovnom okruženju

Hiljade zaposlenih u Google-u u poslednjih nekoliko meseci pozvalo je kompaniju da promeni korporativno upravljanje nakon što je priznala greške u procesuiranju navoda o lošem ponašanju u seksualnom ponašanju i drugih pritužbi zaposlenih. Višestruke tužbe akcionara protiv odbora i izvršnih direktora koje proizlaze iz tih slučajeva takođe su zahtevale izmene pravila odbora i kompanija.

Izvor: Reuters

Facebook komentari: