BIZIT plus

Google: Nova pravila za Android aplikacije

Bez brige. Osetljive informacije su bezbedne.

PCPress.rs Image

“Obezbedite više kontrole nad nalozima ili se suočite sa posledicama”

Google želi da olakša brisanje naloga na aplikacijima kao i njihovo kreiranje. Kompanija je najavila da će Android aplikacije u Play prodavnici uskoro morati da vam omoguće da izbrišete nalog i podatke kako unutar aplikacije tako i na vebu. Programeri će takođe morati da obrišu podatke vezane za nalog kada korisnici zatraže da potpuno izbrišu nalog.

Ovaj potez ima za cilj da „bolje edukuje” korisnike o kontroli koju imaju nad svojim podacima i da podstakne poverenje u aplikacije i Play prodavnicu uopšte. Takođe, omogućuje veću fleksibilnost. Možete da izbrišete određene podatke bez potrebe da potpuno izbrišete svoj nalog, navodi  Google. Opcija za veb omogućuje da nećete morati ponovo da instalirate aplikaciju samo da biste očistili svoje podatke.

Uvođenje politike se odvija u etapama. Kreatori imaju rok do 7. decembra da odgovore na pitanja o brisanju podataka u bezbednosnom obrascu svoje aplikacije. Promene će biti vidljive početkom 2024.godine. Programeri aplikacija mogu da podnesu zahtev za produženje do 31. maja sledeće godine.

Pročitajte i:  1Password: Biometrijski ključ stiže na Android

Promene su usledile nekoliko meseci nakon što je Apple uveo slično pravilo za App Store. U oba slučaja, kompanije su zabrinute zbog kršenja privatnosti i posledica koje su usledile. Kompanije ne žele da korisnici postanu žrtve kršenja podataka jer ne mogu lako da izbrišu naloge ili osetljive informacije kada prestanu da koriste aplikaciju.

Ovo takođe prati rastuće napore regulatora koji zahtevaju veću kontrolu nad uslugama. Federalna trgovinska komisija (FTC) nedavno je predložila izmene pravila koje zahtevaju jednostavne načine za otkazivanje pretplata i članstva. Dok je FTC više fokusiran na neželjene naplate nego na privatnost, poruka proizvođačima aplikacija je jasna: „Obezbedite više kontrole nad nalozima ili se suočite sa posledicama“.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: