Google objavio da sprema novi operativni sistem, Chrome OS

chrome-netbook3 Iz giganta Internet pretrage stigla je informacija koja je mnoge iznenadila, a druge jedva naterala da promrmljaju "očekivano". Google priprema novi operativni sistem, Chrome OS, koji će se nadmetati sa Windows, Linux i ostalim rešenjima ovog tipa. Sam operativni sistem bi trebao da postane dostupan naredne godine, a Google će tokom 2009. izbaciti open source kod za Chrome OS. U kompaniji kažu da je dolazeći operativni sistem namenjen netbook i drugim računarima visokog stepena mobilnosti, kao i da će u potpunosti redefinisati iskustvo koje će korisnici imati u korišćenju računara. Kako se saopštava na zvaničnom blog-u, novi operativni sistem bi trebao biti bezbedan, jednostavan i brz, fokusiran na unapređivanje iskustva i web okruženju tipičnom za današnju eksploataciju računara, sa jednostavnim i minimalističkim korisničkim interfejsom.

"Okrećemo se osnovama i u potpunosti redizajniramo bezbednosnu arhitekturu, tako da korisnici neće imati problema sa virusima, malware-om i bezbednosnim apdejtima. Novi OS  će prosto – raditi", obećavaju u kompaniji Google. Chrome OS je predviđen da radi i na x86 i na ARM čipovima, a Google kaže da već pregovara sa velikim brojem OEM proizvođača da tokom naredne godine proizvode netbook računare bazirane na ovom operativnom sistemu. Google Chrome OS  će biti baziran na Linux kernelu, a osnova se "vuče" iz već prepoznatljivog Chrome web browser-a. Obećava se da će sve web aplikacije raditi automatski, pošto je, prema rečima nadležnih, "upravo web platforma oko koje se razvija novi operativni sistem". Na spisku partnera koji je objavljen nedugo nakon pojavljivanja inicijalne informacije o razvoju novog operativnog sistema se nalaze Asus, Acer, Freescale, Toshiba, Hewlett-Packad, Lenovo, Qualcomm, Texas Instruments i Adobe, a naknadno je objavljeno da projektu daju podršku i još neka velika imena IT  industrije, kao što je Intel. Na spisku se nalaze proizvođači čipova, kao i kompanije koje će proizvoditi same netbook, smartbook i druge uređaje. Treba očekivati da će se spisak partnera postepeno proširivati, pošto se pojavljivanje novog OS-a očekuje tek u drugoj polovini 2010. godine.

Pročitajte i:  Kako da promenite podrazumevani Google nalog na Android uređaju

PCPress.rs ImageDodatno je naglašeno da je projekat odvojen od Google Android projekta. Android je operativni sistem namenjen smartfon uređajima, odnosno napravama koje se mogu podvesti pod pojam mobilnih telefona. Iz kompanije ističu da su sprovodili obimna istraživanja u vezi sa tim šta korisnici žele. Dobijeni rezultati istraživanja govore da bi korisnici želeli da se računari brzo startuju, da imaju brzi i efikasan pristup aplikacijama, da se ne provode sati i sati u podešavanju i konfigurisanju, te da računari raspolažu naprednim karakteristikama i da ih ne zamaraju dugačkim apdejtima softvera. Google obećava da će se mnogim problemima prilaziti sa potpuno novog stanovišta, te da će kompletna bezbednosna arhitektura biti redizajnirana, tako da korisnici neće imati nikakvih problema sa virusima, spajverom i drugim aplikacijama koje se zajednički mogu podvesti pod "zloćudan softver". Koliko će ove najave biti ispunjene, videćemo u drugoj polovini naredne godine.

Izvor:  TG Daily

Facebook komentari: