Google objavljuje „otvorene“ AI modele

Google je objavio nove modele veštačke inteligencije koje spoljni saradnici potencijalno mogu da oblikuju kao svoje. Sličan potez je nedavno uradila Meta.

PCPress.rs Image

Modeli su “optimizovani” za Google Cloud

Google objavio da pojedinci i preduzeća mogu razvijati AI softver koristeći njegovo novu porodicu “otvorenih modela” nazvanu Gemma, i to besplatno. Kompanija kreira ključne tehničke informacije, javno dostupnim.

Ovaj potez može privući softverske inženjere da grade na Google-ovoj tehnologiji i podstakne korišćenje novog profitabilnog cloud odeljenja. Modeli su “optimizovani” za Google Cloud, gde prvi korisnici u oblaku dobijaju 300 dolara kredita, navodi kompanija.

Google nije otišao tako daleko da Gemmu učini potpuno “otvorenim kodom”. To znači da kompanija i dalje može imati uticaj na postavljanje uslova korišćenja i vlasništva. Neki stručnjaci su naveli da je otvoren izvor AI bio pogodan za zloupotrebu, dok su drugi zagovarali ovaj pristup za proširenje grupe ljudi koji mogu doprineti i imati koristi od tehnologije.

Google nije otvorio svoje veće, premium modele poznate kao Gemini otvorenim, za razliku od Gemme. Kompanija je navela da su Gemma modeli veličine dve milijarde ili sedam milijardi parametara. To je zapravo broj različitih vrednosti koje algoritam uzima u obzir kako bi generisao izlaz.

Pročitajte i:  Humane otpušta radnike i pre nego što je krenuo da isporučuje AI Pin

Metini Llama 2 modeli kreću se od sedam do 70 milijardi parametara. Google nije otkrio veličinu svojih najvećih Gemini modela. Za poređenje, GPT-3 model kompanije OpenAI koji je najavljen 2020.godine imao je 175 milijardi parametara.

Nvidia je objavila da je sarađivala sa Google-om kako bi osigurala da Gemma modeli bez problema funkcionišu na njenim čipovima. Takođe, Nvidia je najavila da će uskoro omogućiti da njen softver za chatbot-ove, koji razvija za korišćenje AI modela na Windows PC računarima, bude kompatibilan sa Gemma modelima.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *