BIZIT plus

Google ograničava AI Gemini zbog pitanja o globalnim izborima

Google ograničava odgovore AI chatbot-a Gemini na pitanja o globalnim izborima koji će se održati ove godine navodi Alphabet.

PCPress.rs Image

Izbori treba da se održe u nekoliko velikih zemalja

Ove novosti dolaze u vreme kada generativna AI napreduje u svim faktorima uključujući i generisanje slika i video zapisa. To je svakako izazvalo zabrinutost zbog dezinformacija i lažnih vesti koje se pojavljuju. Sve to je navelo regulatorne organe da uvedu nove zakone za regulisanje tehnologije.

Kada je postavljeno pitanja o izborima za novog američkog predsedničkog, Gemini odgovara: “Još učim kako da odgovorim na ovo pitanje. Do tada, pokušajte sa Google pretragom”.

Google je najavio ograničenja u Sjedinjenim Državama u decembru. Ograničenja će stupiti na snagu pre izbora.

“U pripremi za mnoge izbore koji će se održati širom sveta 2024. godine i iz obilja opreza, ograničavamo vrste upita vezane za izbore na koje će Gemini davati odgovore,” rekao je portparol kompanije. Osim Sjedinjenih Država, nacionalni izbori treba da se održe u nekoliko velikih zemalja, uključujući Južnu Afriku i Indiju.

Pročitajte i:  Google je upravo najavio 8 velikih ažuriranja za Android. Evo šta je novo

Indija je tražila od tehnoloških firmi da zatraže odobrenje vlade pre javnog objavljivanja AI alata koji su “nepouzdani” ili su u fazi ispitivanja. Takođe ,kompanije moraju da ih označe zbog potencijala da alati daju pogrešne odgovore.

Google-ovi AI proizvodi su pod istragom nakon nekih lažnih vesti u nekim istorijskim prikazima ljudi koje je kreirao Gemin. To je primoralo kompaniju da pauzira mogućnost generisanja slika chatbot-a krajem prošlog meseca.

CEO, Sundar Pichai je naveo da kompanija radi na rešavanju tih problema. On je nazvao odgovore chatbot-a “pristrasnim” i “potpuno neprihvatljivim”.

Meta je navela prošlog meseca da će formirati tim za suzbijanje dezinformacija i zloupotrebe generativne AI uoči izbora za Evropski parlament u junu.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *