Italija ulaže 1 milijardu evra u AI

Italija planira da osnuje investicioni fond sa početnim ulaganjem od 1 milijardu evra. Italija želi da promoviše projekte veštačke inteligencije, rekla je premijerka Giorgia Meloni.

PCPress.rs Image

“Italijanski pristup veštačkoj inteligenciji”

Fond je podržan od strane CDP Venture Capital, jedinice državne banke Cassa Depositi e Prestiti (CDP). Fond bi mogao da prikupi dodatnih 2 milijarde evra od privatnog sektora, rekao je izvršni direktor kompanije Agostino Scornajenchi.

Meloni i Skornajenki govorili su na konferenciji o veštačkoj inteligenciji u Rimu. Italija želi da iskoristi svoje predsedavanje grupom od sedam naprednih svetskih ekonomija ove godine. Na taj način želi da se fokusira na uticaj koji veštačka inteligencija ima na poslove i nejednakost, dok istovremeno postavlja zaštitne mere za razvoj tehnologije.

“Uvereni smo da može i mora postojati italijanski pristup veštačkoj inteligenciji”, rekla je Meloni. Ona je dodala da vlada radi na zakonu koji će regulisati taj sektor u Italiji.

Postoji deo planiranog zakonodavstva, koje će biti predstavljeno u narednih nekoliko nedelja. Sekretar Alessio Butti rekao je da će Rim osnovati telo sa nadzorom i važnom ulogom u sprovođenju nacionalne strategije za AI.

Pročitajte i:  Suosnivač Google DeepMind-a pridružuje se Microsoftu  

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,