BIZIT plus

Google olakšava brisanje privatnih podataka iz pretraga

Google je najavio nekoliko ažuriranja za pretragu sa ciljem da olakša ljudima kontrolu informacija o njima koje se pojavljuju u rezultatima. Kompanija je prošle godine objavila alatku koja pomaže ljudima da uklone rezultate pretrage koji sadrže njihov broj telefona, kućnu adresu ili e-mail.

PCPress.rs Image

Google uvodi ažuriranja za roditeljski nadzor i SafeSearch

Nova kontrolna tabla će postati dostupna u narednim danima koja će vas obavestiti kada se takvi lični podaci pojave u Search-u. Kada dobijete upozorenje, brzo ćete moći da zatražite od Google-a da ukloni te rezultate. Ranije ove godine, kompanija je debitovala sa funkcijom Google One koja može da pretražuje dark web da vidi da li su vaše informacije uključene u kršenje podataka. Činjenica da proaktivno pronalazi rezultate koji sadrže vaše lične podatke i pomaže vam da ih uklonite trebalo bi da olakša zaštitu vaše privatnosti.

Možete da pristupite alatki iz aplikacije Google tako što ćete dodirnuti sliku profila i izabrati „results about you“ ili sa namenske web stranice koju je kompanija postavila. Za sada je dostupan u SAD-u na engleskom, ali Google uskoro planira da ponudi alat na drugim jezicima i regionima. Na sličan način, Google ažurira sistem koji pomaže korisnicima da uklone njihove eksplicitne fotografije. Kompanija je dugo pružala mogućnost ljudima da zatraže uklanjanje eksplicitnih slika bez saglasnosti iz rezultata pretrage.

Pročitajte i:  Google obećava da će popraviti generisanje Gemini slika

Povrh svega toga, Google uvodi ažuriranja za roditeljski nadzor i SafeSearch. Počevši od ovog meseca, Google podrazumevano zamagljuje eksplicitne slike u rezultatima pretrage. Moći ćete da isključite zamućenje SafeSearch iz podešavanja, osim ako administrator školske mreže ili staratelj nije zaključao podešavanje na vašem nalogu.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: