BIZIT plus

Google otvara pristup svojoj veštačkoj inteligenciji za konvertovanje teksta u muziku

Korisnici se mogu prijaviti da isprobaju MusicLM na vebu, Android-u i iOS-u.

PCPress.rs Image

Konvertovanje teksta u muziku – MusicLM

AI-generisana muzika je u poslednje vreme u centru pažnje, od trake koja navodno sadrži vokale Drake-a i The Weeknd-a, koja je stekla popularnost, do izveštaja da je Spotify uklonio hiljade pesama zbog brige da ih ljudi koriste kako bi manipulisali sistemom. Sada, Google se još više upušta u tu oblast otvarajući pristup svojoj AI tehnologiji za konvertovanje teksta u muziku, koja se naziva MusicLM.

Google je detaljno opisao sistem još u januaru kada je objavio istraživanje o MusicLM-u. U to vreme, kompanija je navela da nije imala planove da ponudi javnosti pristup MusicLM-u. Kompanija je bila zabrinuta zbog etičkih pogleda u vezi sa materijalom zaštićenim autorskim pravima. Navodno AI je neke materijale kopirala direktno u pesme koje je generisala.

Međutim, generativni AI prostor se dramatično promenio ove godine. Google se sada oseća dovoljno slobodnim da dozvoli javnosti da isproba MusicLM. „Radili smo sa muzičarima kao što je Dan Deacon i organizovali radionice da vidimo kako ova tehnologija može da osnaži kreativni proces“, naveli su menadžer za Google Research, Hema Manickavasagam i menadžerka proizvoda Kristin Yim.

Pročitajte i:  Banka Engleske: AI neće dovesti do gubitka posla

Prema izveštajima, trenutna javna verzija MusicLM-a ne dozvoljava korisnicima da generišu muziku sa određenim izvođačima ili vokalima. To bi moglo pomoći Google-u da izbegne probleme sa autorskim pravima i spreči korisnike da generišu lažne „neobjavljene pesme“ popularnih izvođača i prodaju ih za hiljade dolara.

Korisnici se sada mogu prijaviti da isprobaju MusicLM preko AI Test Kitchen-a na vebu, Android-u i iOS-u. Google predlaže da korisnici isprobaju pitanja zasnovana na raspoloženju, žanru i instrumentima. Eksperimentalni AI će generisati dve numere i možete da identifikujete svoju omiljenu. Google navodi da će mu to pomoći da poboljša svoj AI model.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,