BIZIT plus

Google-ov browser Chrome uskoro će postati mnogo brži

Google je isporučio novi JavaScript kompajler, koji “svakodnevno štedi korisnicima 17 godina CPU-a.” Novi JavaScript kompajler za V8 JavaScript engine u Chrome-u pod nazivom Sparkplug, obećava mnogo brže web iskustvo – i to radi tako što „vara“, prema inženjerima na projektu.

PCPress.rs Image

Takođe bi trebalo da bude koristan svim Chromium browserima koji ga koriste

Sparkplug je deo Chrome-a 91, koji je Google objavio u utorak sa bezbednosnim ispravkama, ali i nekim ključnim promenama koje poboljšavaju njegov moćni JavaScript motor, V8. Microsoft se i ovih dana oslanja na V8 nakon što je svoj Chakra JavaScript motor uklonio iz starog Edge-a i prešao na Chromium za novi Edge pretraživač. Google kaže da Chrome 91 ima 23% brže performanse zahvaljujući Sparkplugovoj integraciji u V8 JavaScript pipeline. V8 igra važnu ulogu u doživljaju browsera na gotovo svakoj stranici na Internetu, jer se većina njih oslanja na browser koji izvršava JavaScript, zadati jezik za front-end web razvoj.

Važna komponenta brzog browsera je brzo izvršavanje JavaScript-a. U Chrome-u taj posao obavlja V8 engine koji svakodnevno izvršava JavaScript. Kompajler Sparkplug nalazi se između V8-ovog Ignition bytecode interpreter-a i TurboFan-ovog kompajlera za optimizaciju. Tim V8 je detaljno opisao svoj rad na kompajleru Sparkplug u blogu, napominjući da Sparkplug poboljšava performanse browsera jer „vara“ oslanjajući se na kompajliranje heavy lifting koje je već obavio Ignition interpreter. Svoj Sparkplug naziva „ne-optimizujućim JavaScript kompajlerom“.

Pročitajte i:  Kako ponovo otvoriti zatvoreni tab u Google Chrome-u?

Sparkplug uspostavlja ravnotežu između Ignition-a i Turbofan-a u tome što generiše izvorni mašinski kod, ali ne zavisi od informacija prikupljenih tokom izvršavanja JavaScript koda. To mu omogućava brzo izvršavanje, a istovremeno generiše relativno brz kod. Za krajnje korisnike ovo znači brže iskustvo na webu. Google-ov V8 JavaScript mehanizam, koji je stigao 2008. godine, bio je važan pomak u konkurenciji između proizvođača browsera. V8 je omogućio programerima da napišu mnogo veće aplikacije za browser na JavaScript-u i dao je Google Chrome-u i projektu otvorenog koda Chromium vodeću ulogu u odnosu na ostale uobičajene browsere. Microsoft takođe predsravlja veliko poboljšanje performansi svojim izdanjem Edge 91 zasnovanim na Chromium-u. Na konferenciji za programere, istakao je ‘startup boost’ funkciju za brže učitavanje stranica i sleeping tabove radi drastičnog smanjenja upotrebe memorije. Jučerašnjim izdanjem Edge 91, Microsoft tvrdi da je Edge „browser sa najboljim performansama na Windows 10.“

Izvor: Zdnet

Facebook komentari: