ePlaneta

Google Pixel i budućnost Androida

Iako još uvek zvanično nije dostupan u našim krajevima, isprobali smo Pixel, prvi smartfon koji je u celini pod kontrolom kompanije Google. To je ne samo najuzbudljiviji Android uređaj današnjice, već i nagoveštaj budućih planova u razvoju Android operativnog sistema.

PCPress.rs ImageKao pretežno softverska kompanija, Google je tvorac Android‑a, ali je danas teško reći da li je za slavu Android‑a zaslužniji Google ili Samsung. Vreme isključivo softverskih giganata polako prolazi, došlo je doba hardversko‑softverskih ekosistema čije su komponente savršeno optimizovane. Najbolji primer zaokruženih i zatvorenih sistema jesu proizvodi firme Apple.

Pravi Android?

Kad god Google objavi novu verziju Android‑a, to je pre vest u IT magazinima nego konkretan događaj. Često prođe više meseci, pa čak i godinu dana dok telefoni poznatih firmi ne dobiju nadogradnju na nov sistem. Kakva je onda sudbina čistog, pravog Android‑a, neopterećenog suvišnim detaljima, onakvog kakvim ga je zamislio Google, ako je do te mere vezana za proizvođače telefona?

U saradnji s poznatim kompanijama, Google je svoj logotip stavljao na seriju Nexus telefona i brinuo se za njihov dizajn, marketing i podršku. Ti telefoni bili su kvalitetno napravljeni, izazivali su pažnju i imali svoju publiku, ali nikada nisu bili u istoj ligi s najboljim modelima.

U oktobru prošle godine pojavio se Google Pixel, prvi pametni telefon koji je tržištu ponuđen kao Google‑ov proizvod, i to u premijum klasi uređaja u kojoj dominiraju Apple i Samsung.

Mali‑veliki piksel

Google Pixel dolazi u dve veličine, tri boje i dve varijante memorije. Standardni Pixel ima AMOLED ekran dijagonale 5″ i rezolucije 1920×1080 (441 ppi), dok je Pixel XL sa ekranom dijagonale 5,5″ QHD rezolucije 2560×1440 (534 ppi). Osim mase, dimenzija i kapaciteta baterije, obe verzije su istih karakteristike. Pixel ima 32 ili 128 GB memorije, bez mogućnosti dodavanja memorijskih kartica. Od boja možete birati Very Silver, Quite Black i Really Blue.

Pixel se i dalje može zvanično kupiti samo u SAD, Kanadi, Australiji, Velikoj Britaniji, Nemačkoj i Indiji. Google se suočava s problemom masovne prodaje fizičkog proizvoda, pa treba preležati dečje bolesti.

Google Pixel je tehnološka inovacija koja će uticati na scenu pametnih telefona. Kroz Pixel ćemo sagledati vrhunske domete Android platforme i njenu budućnost. Za potrebe ovog testa dobili smo iz SAD Pixel i Pixel XL, otključane za sve mreže.

Raspakivanje

U kutiji ćete osim Pixel‑a naći punjač snage 18 W i kabl koji na jednom kraju ima USB‑C, a na drugom USB‑A 3.0 priključak, te adapter kojim možete na telefon priključiti USB flash disk. Začudo, nema slušalica koje biste svakako očekivali.

Google Pixel nije dizajniran spektakularno ali je dizajn korektan, pomalo generički za premijum telefon. Izrada je izuzetno kvalitetna i precizna, kućište je napravljeno od aluminijuma i stakla. Otprilike dve trećine pozadine telefona sačinjeno je od matiranog aluminijuma, a gornja trećina ima staklenu „emulziju“ u čijoj se sredini nalazi senzor otiska prsta. Najveća zamerka na dizajn jeste velika, neiskorišćena donja ivica prednje maske.  Osim toga, Pixel i voda ne idu zajedno – telefon izdržava kišu ili polivanje, ali ne i potapanje.

Na gornjoj ivici telefona je priključak za slušalice, dole je USB‑C priključak i diskretni otvori za zvučnike, s leve strane slot za nanoSIM karticu, s desne reljefni taster za uključivanje telefona, kao i za podešavanje jačine zvuka. Pozadi je snažna baterijska lampa. Zvuk koji daju ugrađeni zvučnici je korektan i dosta jak, ali ne mnogo više od toga. Pixel u podrazumevanom stanju nema nikakve LED notifikacije, ali možete da ih uključite u podešavanjima.

Pročitajte i:  Meta & Google radi na AI ugovorima sa holivudskim studijima

Mašinerija

Pixel ima Qualcomm Snapdragon 821 čip i 4-jezgarni procesor, Adreno 530 grafički čip i 4 GB RAM memorije, ali ga benchmark testovi ne stavljaju na čelo tabele, gde i dalje suvereno vlada iPhone 7. Benchmark testovi ne opisuju osećaj rada na telefonu, fluidnost korisničkog interfejsa i reagovanje na komande korisnika. Na Pixel‑u bukvalno sve leti. Uređaj se isporučuje sa instaliranim Android‑om 7.1.

Za brzinu Pixel‑a nije zaslužna samo sirova procesorska snaga već i fino prilagođavanje operativnog sistema hardveru, što je Google sada u prilici da zaista uradi. Iz korisničkog interfejsa uklonjena je velika Google traka za pretraživanje i zamenjena okruglim G tasterom, odnosno slajderom s leve strane ekrana. Nema ni tastera za prikazivanje aplikacija, jer tu ulogu sada ima povlačenje s donje ivice ekrana nagore. Google Now zamenjen je Assistant‑om koji Google agresivno reklamira kao svojevrsnu veštačku inteligenciju spremnu da reaguje na vaš glas, naravno ako joj se obratite na nekom od podržanih jezika. Mada na srpskom ne možete baš najbolje da komunicirate sa asistentom, prepoznavanje govora i pretvaranje u tekst je fascinantno, i to još od prethodne verzije Android‑a.

PCPress.rs ImageIkone na Pixel‑u uglavnom su okrugle, a u donjem redu je mesto za pet prečica ka najkorišćenijim aplikacijama. Pixel prepoznaje različite korisnikove pokrete i gestove. Kada telefon stoji na horizontalnoj podlozi, dovoljno je da ga podignete i aktiviraće se prigušeni prikaz lock ekrana na kome vidite vreme i notifikacije. Isto se dešava i ako dvaput prstom pipnete ekran. Ako opet dodirnete ekran, uključuje se pun prikaz lock screen-a. Dodir senzora otiska će otključati telefon, a vi nastavljate s radom gde ste stali.

Senzor otiska je izuzetno pouzdan i brz, a budući da je u default stanju sadržaj Google Pixel‑a šifrovan, vaši podaci su dobro zaštićeni. Pixel podržava i Guest korisnike, pa biste mogli da nekom dozvolite da se posluži telefonom, ali da mu vaši privatni podaci budu nedostupni.

Softver

Pixel‑u nedostaju kvalitetnije nadogradnje osnovnih aplikacija koje HTC ili Samsung odavno razvijaju. U aplikacije koje nisu sporne spadaju Chrome i Gmail, iako Chrome i dalje nema mogućnost da reformatira tekst na stranici i prilagodi ga širini ekrana ako zumirate. U Gmail‑u za Android, Google uporno odbija da uvede opciju kojom bi se isključio prikaz tzv. konverzacija. Zato je tu odličan Gboard, pametna tastatura s mogućnošću predviđanja i automatskog ispravljanja teksta, koja odlično funkcioniše sa srpskom latinicom i ćirilicom. Tekst možete da unosite kucanjem, prevlačenjem prstom ili diktiranjem. U izvrsne aplikacije ubrajamo i Drive, Docs, Photos i Maps. Nedostaje najobičniji File Explorer, već je tu nekakva rudimentarna opcija Storage/Explore.

Najslabija karika je Google Messaging sistem koji čine Messages, Duo, Allo i Hangouts. Duo je samo za video‑pozive, Allo za instant tekstualne poruke, Messages za SMS poruke, a Hangouts za sva tri načina komunikacije. Ako ste koristili HTC Sense okruženje, biće vam potpuno nejasno to što u aplikaciji Messages ne možete da počnete sa unosom teksta dok prvo ne izaberete kome je poruka upućena. Kada jednom izaberete primaoca ili primaoce, ne možete da se predomislite i promenite ih, već morate da izbrišete poruku. Nije moguće iz već poslate ili primljene poruke kopirati samo deo teksta, već samo tekst čitave poruke. Pixel‑u veoma nedostaje nešto poput iMessage aplikacije iPhone‑a.

U rešive probleme na standardnom Google Pixel‑u ubrojaćemo i osnovno podešavanja skaliranja korisničkog interfejsa koje čini da tekst u menijima i aplikacijama izgleda presitno. Na modelu XL u tom pogledu sve je u redu. Ako imate perfektan vid, možda vam sitna slova neće smetati, ali je očito da su i HTC i Samsung veću pažnju posvetili razmerama teksta i objekata na ekranima gotovo iste veličine. Pitanje veličine teksta rešava se na Pixel‑u u meniju Settings / Display, pod opcijama Font i Display Size. Ako Font promenite iz Default u Large, naizgled sve deluje ispravno, ali primetićete da pojedinim aplikacijama ne prija povećani tekst uz istu veličinu objekata. Zato je bolje tu ostaviti Default, ali opciju Display Size promeniti u Large.

Pročitajte i:  Novi Declutter alat Chromea može uskoro pomoći u upravljanju sa 100 plus otvorenih tabova

Kamera

Došli smo do drugog velikog aduta Pixel‑a, čija kamera tuče konkurenciju „do nogu“. Rezolucija zadnje kamere je 12,3 Mp, maksimalni otvor blende je f/2.0, a aduti su elektronska stabilizacija slike i snimanje 4K videa. Rezolucija prednje kamere je 8 Mp, blenda f/2.4, a video se snima u HD (720p) rezoluciji. Veoma je važno softversko procesiranje, odnosno uvek aktivni HDR+. High Dynamic Range nije ništa novo u svetu digitalne fotografije i omogućava da se postigne dobar dinamički opseg u svetlim i tamnim područjima. To je samo jedna komponenta automatskog procesiranja sirove fotografije i svaki proizvođač foto‑aparata ima svoj „tajni recept“ za obradu piksela kako bi se dobila oku ugodna fotografija, lepih boja, prirodnog izgleda kože, plavog neba i dobre oštrine. Pravi profesionalci snimaju u RAW formatu i fotografije obrađuju u Photoshop‑u, a amateri više ne nose foto‑aparat, nego žele da smartfonom naprave što bolje fotografije.

Trend sve boljih kamera, odnosno foto‑aparata ugrađenih u mobilne telefone, čini da čitava kategorija ne tako davno nezamenljivih point and shoot aparata polako pada u zaborav – telefon je praktičniji, a odskoro i bolji na stalnom zadatku snimanja fotografija, omiljene aktivnosti modernih ljudi. Pixel pravi izuzetno kvalitetne fotografije i video‑snimke u svim uslovima, bez ikakvih podešavanja. Ne zbunjuje ga slabo ili veštačko osvetljenje, jako sunce ili kontrasvetlo. Brzina fokusiranja i snimanja je fascinantna – sve se dešava trenutno. Možete snimiti mnogo uzastopnih fotografija u nizu i tek kada napravite pauzu primetićete da na ekranu piše HDR processing tj. da Pixel u pozadini obrađuje slike. Na osnovu utisaka i diskusija sa Interneta, zaključak je da najbolje kamere imaju Samsung S7, iPhone 7 i Google Pixel. Većina profesionalnih fotografa koji su ih testirali smatra da je Google Pixel šampion digitalne fotografije među pametnim telefonima. Kod video‑snimaka elektronska stabilizacija odlično obavlja posao, ali ponekad zaostaje za optičkom stabilizacijom kakvu, recimo, ima Samsung.

Pomenimo i treći veliki adut koji vam nudi Google – besplatni i neograničeni prostor za smeštaj vaših snimaka u Google cloud‑u, „doživotno“. Misli se, naravno, na operativni vek mobilnog telefona, dok će sve ono što snimite ostati „večno“ u oblaku. Podsetimo da aplikacija Google Photos na svim Android telefonima omogućava backup fotografija i video‑snimaka direktno s telefona, pri čemu na raspolaganju imate dve opcije. Prva je da se u oblak – a svaki vlasnik Gmail naloga ima 15 GB prostora na raspolaganju – smeštaju snimci u punoj rezoluciji ili da dozvolite da Google kompresuje vaše snimke (high‑quality režim) u kom slučaju imate neograničeni prostor. Kada je kompresija u pitanju, Google je velikodušan i gotovo i da se ne vidi razlika u kvalitetu, ali pogodnost da originalne fotografije koje snima Pixel besplatno smeštate u oblak dragocen je poklon kojim Google pokušava da pridobije kupce. Podsetimo da Pixel snima video‑zapise u 4K rezoluciji (nije podrazumevana opcija, morate je uključiti u podešavanjima), pa je preporuka da aktivirate ovu pogodnost i u oblak smeštate filmove najviše rezolucije. U aplikaciji Photos možete u svakom trenutku izbrisati fotografije s telefona čija rezervna kopija već postoji u oblaku. Kad god želite, iz oblaka možete da vratite izvornu datoteku u memoriju telefona. Pametnim korišćenjem ovih opcija čak i osnovni Pixel sa 32 GB smeštajnog prostora nije previše skučen ni za naprednije korisnike koji instaliraju veliki broj aplikacija.

Pročitajte i:  Google Podcasts uskoro prestaje sa radom, korisnici pozvani da pređu na YouTube Music

Aduti i mane

Pixel‑ove baterije izdržavaju dugo, ali ne i najviše u klasi – smartfon ćete dopunjavati tokom dana ukoliko ga intenzivno koristite (surfovanje, filmovi i igrice u kombinaciji). Korisnici umerenijih zahteva lako će „izgurati“ ceo dan. Moćni punjač koji se isporučuje uz Pixel, prema tvrđenju Google‑a, omogućava da nakon samo 15 minuta punjenja telefon dobije energije za narednih sedam sati umerenog korišćenja. Testovi pokazuju da Pixel možete zaista brzo da dopunite, ali je za potpuno ispražnjenu bateriju neophodno barem četrdesetak minuta da biste potom više sati mogli da koristite telefon.

Pixel je imao raznih problema koje je Google otklanjao ažuriranjima sistema ili čak zamenom telefona. Pixel i Pixel XL koje smo imali na testu nisu pokazali nikakve probleme i bili su besprekorni u svakom aspektu. Potrebno je svakako da prođe vreme kako bi se otklonile sve dečje bolesti i da bi Pixel zaživeo. Google je na početku, ali je taj početak odličan.

Koga će u ovom trenutku zainteresovati Pixel? To nije telefon koji se kupuje radi prestiža i od čijeg izgleda zastaje dah. Nema ni prepoznatljiv stil iza koga stoji dugogodišnja reputacija. Pixel možda nije najbolji telefon na svetu, ali jeste odličan uređaj za one koji vole vrhunsku tehnologiju. Mogućnost da najnoviji Android dobijete odmah po objavljivanju je velika prednost za veliki broj zaljubljenika u tehnologiju. Google, naravno, želi mnogo širi krug korisnika od entuzijasta. Njima je ponudio izvanredno brz telefon atraktivnog izgleda sa udobnim i moćnim okruženjem, vrhunskom kamerom i besplatnim oblakom. Da li su to dovoljni aduti da Pixel uzburka tržište i stane na crtu Samsung‑u i Apple‑u ostaje da se vidi.

PCPress.rs ImageGoogle je za ovu godinu najavio Pixel 2 koji će eleminisati većinu slabosti prvog Pixel‑a. Pitanje nad pitanjima glasi: kako će izgledati budućnost Android‑a u kojoj je Google brend pametnih telefona, a ne samo izvođač softverskih radova?

Google Pixel
Procesor Quad-core (2×2.15 GHz Kryo i 2×1.6 GHz Kryo)
Čipset Qualcomm Snapdragon 821
Grafika Adreno 530
Memorija 32 GB ili 128 GB / 4 GB RAM
Slot za memorijsku karticu Nema
Ekran AMOLED, 16 M boja, 2.5D Corning Gorilla Glass 4
Dijagonala ekrana 5 inča
Rezolucja 1920×1080 (441 ppi)
Zadnja kamera 12,3 Mp, f/2.0, elektronska stabilizacija slike, laserski autofokus, detekcija lica, dua-LED blic, HDR, video 4K@30fps, 1080p@30/60/120fps, 720p@240fps
Prednja kamera 8 Mp, f/2.4, video 1080p
Zvuk Mono, zvučnici na dnu telefona, 3.5 mm priključak
Komunikacija Wi-Fi 802.11n, dual band, Wi-Fi direct,  Bluetooth 4.2, NFC
GPS A-GPS i GLONASS
Baterija Li-Ion 2770 mAh
Punjač 18 W, brzo punjenje
Senzori Otisak prsta, akcelerometar, žiroskop, baromerar,
kompas, proximity
Operativni sistem Android 7.1.1
Dimenzije 143,8×69,5×8,5 mm
Masa 143 grama

 

Bojan Stojanović

(Objavljeno u PC#242)

Pogledajte i: Video nadzor nabavka – Portal Videonadzor.Net
Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,