Google plaća Apple-u 36 odsto od prihoda koje generiše putem reklamiranja na Safariju

To je iznos u desetina milijardi dolara koje kompanija plaća Apple-u kako bi bio podrazumevani pretraživač na Safari-ju.

PCPress.rs Image

Google želi dominaciju na tržištu

Google plaća Apple-u 36 odsto od svih prihoda od reklama koje generiše svaki put kada neko uradi Google pretragu koristeći Apple-ov Safari pretraživač. Brojka, koja je trebalo da ostane poverljiva, otkrivena je tokom svedočenja Kevina Murfija, profesora ekonomije na Univerzitetu u Čikagu.

Ova brojka više prikazuje odnos između najvećih svetskih tehnoloških kompanija, koji je poslednjih godina bio pod nadzorom agencija. Ministartsvo pravde SAD je optužio Google za korišćenje svojih ogromnih resursa kako bi održao dominaciju na tržištu. Naime, Google je plaćao kompanijama poput Apple-a, čiji iPhone, iPad i Mac uređaji imaju milijarde korisnika, da bude podrazumevani pretraživač na Safari-ju. Google je 2021.godine navodno platio Apple-u “oko 18 milijardi dolara” da bude podrazumevani pretraživač na Safari-ju.

Prošle nedelje, Google i Apple nisu želeli da detalji njihovog dogovora postanu javni. Google je naveo da bi objavljivanje više detalja “neprihvatljivo umanjilo konkurentnost Google-a u odnosu na konkurente i druge ugovorne strane”.

Pročitajte i:  Meta, Microsoft, X i Match Group protiv Apple-a 

Nije poznato koliko prihoda od reklamiranja Google generiše iz Safari-ja, ali može se pretpostaviti da 36 odsto te sume verovatno predstavlja desetine milijardi dolara. Tokom, 2022. godine ukupan prihod Google-a bio je 279.8 milijardi dolara, a većina je došla od oglašavanja.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,