Musk prioritizuje Mars dok je bezbednost radnika na drugom mestu

Rezultati istraživanja koje je sproveo Reuters otkrili su stotine prethodno neprijavljenih povreda.

PCPress.rs Image

“Radnici sami brinu o svojoj bezbednosti”

Istraživanje koje je sproveo Reuters o nebezbednim uslovima rada u SpaceX-u otkrilo je više od 600 povreda koje datiraju još od 2014. godine. Sve te povrede do sada nisu javno prijavljene. Trenutni i bivši zaposleni, koji su navedeni u izveštaju, krive izvršnog direktora Elon-a Musk-a zbog agresivnih rokova i mržnje prema birokratiji. Oni tvrde da je njegov cilj da ljude dovede na Mars “što je brže moguće” naveo kompaniju da zaobiđe propise i protokole.

Stopa povreda na nekim SpaceX-ovim lokacijama mnogo je veća od industrijskog proseka od 0,8 povreda na 100 radnika, navodi Reuters. Na lokaciji Brownsville u Teksasu, stopa povreda u 2022. godini bila je 4,8 na 100 radnika. U postrojenju za proizvodnju u Hawthorneu, Kalifornija, stopa je iznosila 1,8. U McGregoru, Teksas, gde kompanija vrši testiranja raketa, stopa povreda bila je 2,7.

Zaposleni su pretrpeli prelome kostiju, posekotine, zdrobljene prste, opekotine, električne udare i ozbiljne povrede glave. Jedna povreda je čak oslepela radnika Florentina Riosa iz Brownsvillea 2021. godine. Drugi zaposleni Francisc Cabad bio je u komi od januara 2022. godine. Na SpaceX-ovoj lokacijiu u McGregoru, radnik, Lonnie LeBlanc, poginuo je 2014. godine. Tada ga je vetar oborio s prikolice nepropisno natovarenog kamiona. Ipak, tokom godina, SpaceX je platio samo simbolične kazne zbog svojih propusta u bezbednosti. Nakon LeBlancove smrti, kompanija je postigla nagodbu sa OSHA-om u iznosu od 7.000 dolara, prema izveštajima Reuters-a.

Prema izveštajima, jedan bivši menadžer SpaceX-a naveo je da “radnici sami brinu o svojoj bezbednosti”, dok su drugi naveli da je zaposlenima čak rečeno da ne nose odeću jarkih boja jer to Musk-u ne odgovara. Takođe, prema izveštajiam Reuters-a, SpaceX je više puta propustio da dostavi podatke o povredama regulatornim organima tokom većeg dela svoje istorije.

Pročitajte i:  Tesla se oslanja na male akcionare i obožavaoce Muska za podršku paketu od 56 milijardi dolara

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,