ERP 2024

Google platio 26 milijardi 2021. godine da bi bio predefinisani pretraživač

Potpredsednik Prabhakar Raghavan svedočio je u petak da je Google platio 26,3 milijarde dolara 2021. godine u svrhu održavanja statusa podrazumevanog pretraživača i sticanja saobraćaja, prenosi Blumberg. Verovatno je lavovski deo te sume otišao Apple-u, koji je godinama obasipao ogromnim sumama kako bi ostao podrazumevana opcija pretrage na iPhone-u, iPad-u i Mac-u.

PCPress.rs Image

Ogromni budžeti u korist ogromnog profita

Raghavan, koji je svedočio u okviru tekuće antimonopolske tužbe DOJ-a protiv kompanije, rekao je da je Google-ovo oglašavanje na pretraživačkoj mreži ostvarilo prihod od 146,4 milijarde dolara u 2021. godini, što stavlja 26 milijardi dolara koje je platio za status neizmirenih obaveza u perspektivi. Izvršna vlast je pojasnila da je status neizmirenih obaveza najskuplji deo onoga što se isplati za sticanje saobraćaja.

Raghavan nije spomenuo koliko je od 26,3 milijarde dolara otišlo Apple-u. Ali CNBC izveštava da je procena privatne kompanije za upravljanje bogatstvom Bernstein navela da bi Google mogao platiti Appleu do 19 milijardi dolara ove godine za podrazumevanu privilegiju.

Pročitajte i:  Google dodaje Max, Peacock i Angry Birds u automobile  

Slajd prikazan na sudu otkrio je da je 2014. Google doneo 47 milijardi dolara prihoda od pretrage dok je platio 7,1 milijardu dolara za status neizvršenih obaveza. Raghavan je svedočio da se Google-ova ukupna podrazumevana plaćanja pretraživača skoro učetvorostručila od 2014. do 2021. godine, dok se njegov prihod od oglašavanja na pretraživaču (otprilike) utrostručio.

Gugl se usprotivio javnom objavljivanju cifara, tvrdeći da bi to naštetilo njegovoj sposobnosti da pregovara o budućim ugovorima. Sudija Amit Mehta, koji je nadgledao slučaj, nije se složio.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: