Google Play sakriva zanemarene aplikacije

Google Play nastavlja s obračunom sa starim, neažuriranim aplikacijama, što znači da će postojati granica za to koliko dugo neka može da postoji u prodavnici bez traženih unapređenja.

PCPress.rs Image

Drugim rečima – developeri će morati da koriste API nivo koji nije stariji od godinu dana (target API level), a ukoliko to nije slučaj aplikacije neće moći da dobijaju nova ažuriranja. Nedavno je objavljena još jedna granica, koja aplikacije čiji je API stariji od dve godine gura u pozadinu, sakriva ih i ne prikazuje u online prodavnici. To znači da se ove aplikacije neće prikazivati u rezultatima pretraživanja.

Ističe se da API nivo nije ni u kakvoj vezi s tim na kojoj verziji Android operativnog sistema neka aplikacija može da radi. Ranije je biranje API nivo bilo slobodno, pa su mnogi birali najniže kako bi izbegli potencijalne zabrane koje stižu s novim nivoima. Problem je u tome što napadači koji distribuiraju malver biraju upravo ovakve aplikacije, pa je Google odlučio da tome stane na put.

Pročitajte i:  Google Search chatbot: Nova era pretraživanja interneta

PCPress.rs Image

Nova pravila stupaju na snagu 1. novembra, a u ovom trenutku je najnoviji Android 13 (API nivo 33), što znači da aplikacije koje su ispod verzije Android 12 (API nivo 31) neće moći da dobijaju ažuriranja, ali će se pojavljivati u rezultatima pretraživanja, dok s onima koje budu starije od Android 11 (API nivo 30) to neće biti slučaj, pa će postati nevidljive ukoliko ih developeri ne unaprede na vreme.

Izvor: Ars Technica

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,