BIZIT plus

Google Play Store aplikacije i problem malicioznog adware-a

Google Play Store je nedavno zabranio još jednu seriju problematičnih aplikacija, koje su ovog puta došle od samo jednog developera – kompanije CooTek – koju je sigurnosna firma Lookout optužila da u svoje aplikacije implementira maliciozni adware BeiTaAd.

PCPress.rs Image

Lookout je problematične aplikacije počeo da istražuje nakon što je veliki broj korisnika počeo da se žali na agresivne reklame, te su neki čak prijavljivali da više ne mogu da koriste svoje uređaje zbog reklamnih sadržaja koje se prikazuju čak i kada su sve aplikacije isključene. Nakon objavljenih izveštaja kompanija CooTek je obećala da će iz svojih aplikacija ukloniti problematični adware, ali je i nakon toga BeiTaAd ostao u određenom broju aplikacija koje su već ugrozile veliki broj korisnika. Upravo je zbog toga Google bio prinuđen da kompaniju banuje, te iz svoje prodavnice ukloni njenih 200 aplikacija.

PCPress.rs Image

To što su aplikacije uklonjene znači da više nisu dostupne za preuzimanje, ali ne i da je BeiTaAd uklonjen sa uređaja na koje je već dospeo. Korisnici koji sumnjaju da su pogođeni ovim problemom mogu da iskoriste Lookout alatku, te preko nje provere da li BeiTaAd prisutan na njihovim Android uređajima. Ukoliko se pokaže da su žrtve agresivne adware kampanje pogođeni korisnici mogu da isprate korake iz Lookot uputstva, te uklone adware i sve CooTek aplikacije.

Pročitajte i:  Reklame za "AI devojke" preplavile društvene mreže

IZvor: LifeHacker

Facebook komentari: