Google početkom sledeće godine prelazi na novi sistem praćenja aktivnosti korisnika

Počev od 4. januara 2024. godine, Google će blokirati „kolačiće“ za oko 30 miliona Chrome korisnika, što je oko jedan procenat od ukupnog broja korisnika ovog browser-a. Taj potez je deo njihovog „Privacy Sandbox“ projekta koji ima za cilj da zameni „kolačiće“ sa boljim sistemom koji vodi više računa o privatnosti korisnika.

PCPress.rs Image

Mnoge kompanije i sajtovi su, u saradnji sa Google-om, koristili „kolačiće“ kako bi pratili online aktivnosti korisnika. Taj proces je dobar za poslovanje, ali ne i za privatnost korisnika, jer su kompanije mogle da prikupe mnogo podataka o njihovim online navikama. Umesto „kolačića“, Google je pripremio neke nove alate za Chrome browser koje rade sličnu stvar, ali vode više računa o privatnosti. Naime, Chrome će sam pratiti online aktivnosti, ali za razliku od „kolačića“ svi ti podaci ostaju na lokalnom računaru. To funkcioniše tako što browser postavlja korisnika u različite grupe nazvane „Ad Topics“. Web sajt nakon toga proverava sa Chrome-om u kojoj grupi je korisnik, ali neće moći da dobije nikakve lične informacije o njemu. Iako je ovo pomak u pravom smeru, ipak treba naglasiti da će Google i dalje imati uvid u podatke o svakom korisniku i o tome šta on radi online.

Pročitajte i:  OpenAI: Bivši radnici žele da nas upozore da je AI opasan

Ova nova, „Privacy Sandbox“ cookie alternativa je već dostupna u Chrome browser-u, ali je trenutno postavljena kao opciona funkcionalnost, koju korisnik može da uključi ili isključi iz Chrome Browser-a. Ako 4. januara na vašem Chrome-u iskoči popup poruka, to će značiti da ste među odabranim korisnicima za testiranje podrazumevane „Tracking Protection“ opcije, kako ju je Google nazvao.

Izvor: Geek Reporter

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,