BIZIT plus

Google priprema sopstveni „Whitechapel“ čip za Pixel 6 telefon

Nezvanične informacije ukazuju da će sledeći Google-ov telefon (Pixel 6), biti jedan od prvih uređaja koje će pokretati GS101 Whitechapel čip. Tokom prošle jeseni, CEO Google-a, Sundar Pichai, najavio je da kompanija planira ozbiljne investicije u hardver, kao i da je pred njom interesantna 2021. godina. To su mnogi interpretirali kao potvrdu da Google radi na sopstvenom čipu, sa kodnim imenom „Whitechapel“.

whitechapel

Ipak, prvi nagoveštaji o ovom čipu datiraju još s početka 2020. godine, kada je on pomenut kao deo Google-ovih nastojanja da napravi sopstveni system-on-a-chip (SoC), koji bi se koristio u Pixel telefonima i Chromebook-ovima. Tada je pominjano da Google na razvoju ovog čipa radi u saradnji sa Samsung-om, koji poseduje sopstvene Exynos čipove, kao glavne rivale Snapdragon procesorima. Tadašnji izveštaji su navodili da bi Whitchapel čipovi mogli da budu spremni početkom ove godine. A i poslednje informacije o Whitechapel čipu na ovogodišnjim Pixel modelima se uklapaju u taj vremenski okvir.

U dokumentu odakle potiču te informacije, Whitechapel je povezivan sa kodnim imenom „Slider“, što je referenca koja je takođe pronađena i u dokumentima za Google camera aplikaciju. To bi moglo da znači da je Slider platforma za prvi Whitechapel SoC, mada se pominje još jedan naziv – „GS101“, gde bi „GS“ mogla da bude skraćenica od „Google Silicon“. To bi trebao da bude 8-jezgarni čip zasnovan na 5 nm procesu proizvodnje.

Pročitajte i:  Google: Borba protiv deepfake pornografije

Ako pogledamo druge projekte koji su vezani za „Slider“, ovo kodno ime možemo da direktno povežemo i sa Samsung-om. Izgleda da je Whitechapel razvijan u Samsung Semiconductor’s system large-scale integration (SLSI) diviziji, što bi značilo da Google čipovi mogu da imaju dosta zajedničkih stvari sa Samsung Exinos-om.

Prvi telefoni koji bi mogli da budu zasnovani na „Slider“ platformi su „Raven“ i „Oriole“ – dva kodna imena za Pixel telefone koja su dospela u javnost tokom prošle godine. To su verovatno telefoni koji će biti predstavljeni ove jeseni, verovatno Pixel 6 i možda Pixel 5a 5G.

Izvor: 9to5Google

Facebook komentari: