Google radi na AI ultrazvučnoj dijagnozi i terapiji u borbi protiv kancera

AI nije dobra samo za pisanje seminarskih radova ili finansijskih objašnjenja, već bi mogla pomoći u spasavanju života u oblasti medicine. Na Google-ovom godišnjem događaju za zdravstvenu negu The Check Up, kompanija je najavila da radi na ultrazvučnoj dijagnostici i terapiji protiv kancera.

Google radi na AI ultrazvučnoj dijagnozi i terapiji u borbi protiv kancera

 AI i dalje ne može da zameni vašeg lekara

Google vidi AI kao ključnu za očitavanje ultrazvučnih uređaja u regionima bez dovoljno obučenih stručnjaka. Iako su senzori dostupniji nego ikad, zahtevaju stručnjake da sprovode preglede i tumače slike. Modeli veštačke inteligencije kompanije mogli bi da pomognu da se taj proces pojednostavi tako što će identifikovati podatke kao što su rano otkrivanje raka dojke i gestacijsko doba kod budućih majki. Da bi to postalo stvarnost, Google se udružio sa kenijskom neprofitnom organizacijom Jacaranda Health u istraživanju ultrazvučnih tretmana zasnovanih na veštačkoj inteligenciji za majke i bebe u državnim bolnicama.

Kompanija takođe radi sa Memorijalnom bolnicom Chang Gung na Tajvanu na istraživanju kako veštačka inteligencija može da otkrije rak dojke ultrazvukom kao alternativu mamografima, koji imaju ograničenu dostupnost u regionima sa nižim resursima. Mamografi takođe mogu biti manje efikasni kod populacija sa većom gustinom dojki.

Pročitajte i:  Kad biznisu zatreba chatbot

Međutim, ne očekujte da će bot sličan ChatGPT-u uskoro zameniti vašeg doktora, jer Google upozorava da tehnologija još uvek nije spremna za radna podešavanja u stvarnom svetu. Na primer, procena kriterijuma kao što su naučna činjenica, preciznost, medicinski konsenzus, obrazloženje, pristrasnost i šteta otkrila je značajne praznin“ kada se odgovara na medicinska pitanja.

Google se takođe udružio sa Mayo Clinic kako bi istražio udeo veštačke inteligencije u planiranju radioterapije za lečenje raka. Istraživanje se fokusira na smanjenje zamornih i dugotrajnih koraka procesa radioterapije. Ova tehnika zahteva od kliničara da povuku linije na CT skeniranju kako bi odvojili kancerogena područja od obližnjih zdravih tkiva koja bi zračenje moglo da ošteti, proces koji može da potraje i do sedam sati za jednog pacijenta

Konačno, Google vidi AI kao pomoć u rendgenskom pregledu grudnog koša za tuberkulozu. Kompanija je u partnerstvu sa organizacijom zasnovanom na veštačkoj inteligenciji kako se bi skrining tuberkuloze zasnovan na veštačkoj inteligenciji učinio široko dostupnim u podsaharskoj Africi. Njeni partneri su se obavezali da će donirati 100.000 besplatnih pregleda kako bi pomogli u ranom otkrivanju tuberkuloze i obezbedili rano lečenje kako bi se smanjilo njeno širenje.

Pročitajte i:  OurCrowd AI fond iz Izraela ubrzava razvoj startup kompanija u Nvidia programu

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,