ePlaneta

Google radi na razvoju AI mikroskopa koji će pomoći doktorima pri utvrđivanju kancera

Google je napravio prototip „mikroskopa proširene stvarnosti“ (ARM) u saradnji sa Ministarstvom odbrane SAD-a, koji uključuje poboljšanja veštačke inteligencije za preklapanje vizuelnih indikatora, poput toplotnih mapa ili granica objekata, u realnom vremenu. Dodaci veštačke inteligencije navodno olakšavaju klasifikaciju uzoraka i identifikaciju prisustva ćelija raka ili patogena.

PCPress.rs Image

Google ozbiljno zainteresovan za medicinsku industriju

ARM je prvi put javno predstavljen 2018. godine i još uvek nije korišćen za dijagnostiku pacijenata. Trenutno postoji 13 prototipova ARM-a, pri čemu su još potrebna značajna testiranja pre nego što može da pomogne u svakodnevnim pregledima. Međutim, namera je da se stvori sistem koji može da se „ugradi u postojeće svetlosne mikroskope koji se nalaze u bolnicama i klinikama“. Mikroskopi opremljeni ARM-om mogu zatim da pruže različite vizuelne povratne informacije, uključujući tekst, strelice, konture, toplotne mape ili animacije, od kojih je svaki prilagođen jedinstvenim ciljevima procene.

Jedinica za inovacije odbrane Ministarstva odbrane SAD-a navodno je pregovarala o sporazumima sa Google-om koji će omogućiti distribuciju ARM-a preko vojske, navodi CNBC, u nadi da bi mogao biti dostupan nekim vladinim korisnicima negde ove jeseni. Očekuje se da će ARM koštati između 90.000 i 100.000 dolara – verovatno daleko iznad sredstava lokalnih zdravstvenih radnika.

Pročitajte i:  Više od 1.000 studenata se obavezalo da neće raditi za Google i Amazon zbog Projekta Nimbus

Ovo nije prvi put da je Google Health ušao u ulaganje u alate sa veštačkom inteligencijom koji ne samo da poboljšavaju tačnost dijagnostike već i pomažu da se popune praznine u medicini gde postoji ograničena dostupnost zdravstvenog osoblja. Tehnološki gigant je odlučio da se udruži sa startapovima koji ulažu u veštačku inteligenciju kako bi „poboljšali zdravstvenu zaštitu“ i predviđa se da će u toku ove decenije uložiti više od 200 milijardi dolara u veštačku inteligenciju. Ovo je posebno vredno pažnje s obzirom na to da Svetska zdravstvena organizacija predviđa manjak od 15 miliona zdravstvenih radnika širom sveta do 2030. godine.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,