ERP 2024

Yelp objavio sopstveni zid srama

Od 2012. godine, Yelp je uhvatio skoro 5.000 preduzeća koja se upuštaju u sumnjive taktike, poput plaćanja kupaca za povoljne ocene ili angažovanja ljudi da pišu lažne kritike. Sada, kompanija ima novi alat koji pomaže ljudima – a možda i federalcima – da prate preduzeća koja su pokušala da manipulišu svojim položajem na platformi za ocenjivanje usluga.

PCPress.rs Image

Sve u svrhu smanjenja lažnih recenzija

Yelp objavljuje novi indeks koji prati svaku američku firmu koju je ikada uhvatio da se bavi „sumnjivom“ aktivnošću kako bi uticao na njene recenzije. Kompanija je neke od ovih informacija učinila dostupnim u prošlosti. Yelp postavlja privremena upozorenja na stranice preduzeća kada otkrije lažne recenzije i redovno objavljuje izveštaje o transparentnosti sa detaljima o naporima za moderiranje. Ali ovo je prvi put da je kompanija ponudila jedno mesto gde korisnici mogu pronaći istorijsku evidenciju o svakom poslu koji je ikada bio podložan takvom upozorenju, kao i trenutnu listu preduzeća sa aktivnim upozorenjima na svojim stranicama.

Za Yelp, indeks je i njegov najnoviji potez u dugotrajnom ratu protiv lažnih recenzija, kao i znak promenljivom regulatornom okruženju u kojem lažne recenzije privlače sve veći nadzor regulatora. FTC je nedavno predložio formalnu zabranu lažnih recenzija sa kaznama do 50.000 dolara za preduzeća koja su uhvaćena da kupuju, prodaju ili manipulišu onlajn recenzijama.

Ielp je rekao da podržava takvo pravilo. Šef kompanije za korisničke operacije, Noorie Malik, ističe da je kompanija ranije radila sa FTC-om da ih obavesti kada otkrije lažne recenzije i ponekad složene operacije iza njih.

Naravno, lažne recenzije nisu samo problem Yelpa. Malik napominje da se lažne recenzije često koordiniraju na drugim veb lokacijama između organizovanih grupa krugova za recenzije. „Takođe se nadamo da će to inspirisati druge platforme za pregled da zauzmu čvršći stav protiv smanjenog pozivanja i podsticaja“, kaže ona.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: