Google se sprema za drugi pokušaj ulaska na AR tržište

Nakon neslavnog pokušaja sa Google Glass AR naočarima, izgledalo je da Google odustaje od AR segmenta tržišta za krajnje korisnike. Da podsetimo, prototip ovih naočara pojavio se još 2013. godine i doživeo je fijasko, ali ne zbog lošeg kvaliteta uređaja, već se najjednostavnije rečeno, pojavio prerano.

google

AR za mase

Svoj put na tom polju, ali isključivo za poslovnu primenu, kompanija je nastavila sa Google Glass Enterprise Edition iz 2017. godine, kao i sa drugom verzijom, Google Glass Enterprise Edition 2, iz 2019. godine.

Međutim, sada je jasno da ova kompanija nikad nije prestala da razmišlja o AR naočarima za široke mase. Google je objavio da traži inženjere koji će raditi na novom „Augmented Reality OS“-u, za novi „inovativni AR uređaj“. Možda je to i iznuđen potez, jer znamo da Apple priprema svoje AR naočare, a ni druge tehnološke kompanije ne beže od tog dela tržišta. Šta god da je razlog, ovo je idealan trenutak da Google osmisli proizvod koji bi možda mogao da se upotrebljava i u retail i u enterprise segmentu tržišta.

Pročitajte i:  DeepMind okvir nudi napredak u rasuđivanju LLM-a

Za sada se zna da je Mark Lucovsky postavljen za vođu tima „Operating System for Augmented Reality“, koji je pre toga četiri godine bio direktor za Operativne sistem u Oculus-u. Trenutno se ne zna mnogo o novim naporima Google-a da napravi novi OS i novi AR uređaj, ali verujemo da će više reči o tome biti na Google I/O developer konferenciji tokom sledeće godine.

Izvor: Tech Radar

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,