Google se udružuje sa bezbednosnim kompanijama u borbi protiv malicioznih aplikacija

Google je najavio saradnju sa tri bezbednosne kompanije koje bi trebalo da pomognu da se maliciozne aplikacije identifikuju pre nego što stignu do Play Store-a, te Android korisnika kojima mogu da nanesu velike štete.

PCPress.rs Image

Novo partnerstvo je dobilo ime App Defense Alliance, a trebalo bi da zaštiti preko 2,5 milijardi uređaja koji funkcionišu uz pomoć Android operativnog sistema. Veliki broj meta platformu čini primamljivom za napadače, koji pokušavaju da aplikacije sa sakrivenim malverom ili tajnim kodom proguraju do što većeg broja korisnika. Tako ni Play Store nije ostao izvan ovih malicioznih radnji, pa je Google u proteklih godinu dana bio prinuđen da se obračuna sa brojnim developerima koji su svoje prevare uspeli da distribuiraju u online prodavnicu. Kompanije ESET, Lookout i  Zimperium bi tome trebalo da stanu na put, budući da je zamišljeno da bezbednosne probleme rešavaju pre nego što problematične aplikacije stignu na veliki broj uređaja.

PCPress.rs Image

Google već ima Google Play Protect – servis za zaštitu od malvera, koji dnevno skenira na milione aplikacija u potrazi za sumnjivim ponudama u okviru Google Play prodavnice. Pretpostavlja se da kompanija već uspeva da ulovi zlonamerne developere, ali je problem izgleda toliko veliki da zahteva i pomoć sa strane.

Pročitajte i:  Kako uključiti novi tamni režim na mobilnom ili desktopu u Google Drive-u

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,