Google Search chatbot: Nova era pretraživanja interneta

Google je 2023. godine zagazio u AI vode, pa su korisnici još u to vreme saznali da chatbot-ovi stižu u Google Search. U pitanju je projekat “Search Generative Experience” ili “SGE”. Pretraživanje interneta je dakle ušlo u novu eru.

PCPress.rs Image

Oni koji su birali novi način pretrage su dobijali pritup generativnom AI chatbot-u, a nalazio se u vrhu rezultata pretrage. Ostatak stranice s rezultatima je izgledao isto, ali je korisnik morao da preskoči ChatGPT klona kako bi nastavio s pretragom. Ispostavilo se da korisnici nisu bili naročito zainteresovani za bota, najverovatnije zbog toga što se ljudska bića teško navikavaju na promene.

Iz kompanije je stiglo saopštenje da će Google Search chatbot sada stići do više korisnika, čak i do onih koji nisu izabrali da ga sami aktiviraju. Cilj je da se dobiju komentari i od onih korisnika koji nisu oduševljeni “Search Generative Experience” varijantom, a kako bi se saznalo da li je chatbot od koristi i onima koji više vole da internet pretražuju na stari način.

Pročitajte i:  Google Chat će uskoro rezimirati razgovore na zahtev

Oni koji su isprobali SGE kažu da još uvek ne izgleda kao koristan dodatak Google pretrazi. Tvrde da je Google Search alatka koja radi, što znači da joj poboljšanja nisu potrebna. Ističu i da nije svaka pretraga pitanje koje traži jednostavan odgovor, već način da se krene u potragu za nečim i da se usput otkriju i stvari o kojima se možda nije ni razmišljalo. Chatbot bi to mogao da pokvari.

Izvor: Ars Technica

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *