Vlasnici Rivian vozila sada mogu da koriste Tesla Supercharger stanice 

Stiže besplatan adapter. 

PCPress.rs Image

Kompanija je tokom vikenda izdala softversko ažuriranje 

Nakon softverskog ažuriranja izdatog tokom vikenda, vlasnici Rivian vozila sada mogu koristiti Tesla Supercharger stanice za punjenje svojih električnih kamiona i SUV-ova. Kompanija je prvo najavila integraciju prošle godine, zajedno sa planovima da u budućim vozilima uključi Tesline Severnoameričke standardne priključke za punjenje (NACS). Ovi priključci neće početi da se pojavljuju do 2025. godine, pa je Rivian pokrenuo program slanja Tesla-linih NACS adaptera trenutnim korisnicima. 

Adapteri će biti besplatni. To podseća na potez koji je Ford napravio prošlog meseca dok nastavlja tranziciju ka NACS standardu punjenja. Rivian će poslati jedan besplatan adapter po kupcu, na osnovu VIN broja vozila. Kompanija nije objavila da li je ovo ponuda sa ograničenim rokom. Takođe, nije poznato koliko će dodatni adapteri koštati. Za poređenje, Ford će početi da naplaćuje 230 dolara za ove adaptere u julu. 

Rivian će koristiti preko 15.000 brzih punjača

Vlasnici Rivian vozila mogu odabrati Tesla Supercharger stanice kao opciju punjenja putem infotainment sistema vozila ili aplikacije proizvođača za pametne telefone. Sve je u nadležnosti Riviana. Nema potrebe za preuzimanjem ili korišćenjem Tesla aplikacije za plaćanje punjenja. Glavni softverski direktor Rivian-a, Wassym Bensaid, rekao je da će to omogućiti kupcima pristup preko 15.000 brzih punjača širom zemlje. 

Pročitajte i:  CEO kompanije Hertz se povlači nakon debakla sa kupovinom Teslinih EV 

Potez uključivanja NACS punjenja u vozila neće uticati na Rivian-ovu vlastitu mrežu. Kompanija i dalje planira instaliranje hiljada brzih punjača  na stotine lokacija tokom narednih nekoliko godina, kao deo svoje rastuće Adventure mreže. 

Teslin standard punjenja opšte je prihvaćen kao najbolja dostupna opcija za vlasnike električnih vozila. Ovi punjači se smatraju pouzdanijim od CCS i CHAdeMO punjača. Teslin standard je takođe dostupniji. Postoji više od 55.000 Supercharger stanica širom sveta. 

Ne tako davno bila je ekskluzivnost koristiti Teslinu Supercharger mrežu za vozila drugih kompanija. Ti dani su prošli. Skoro svaki veći proizvođač automobila najavio je planove za pridruživanje NACS standardu, uključujući Subaru, Volkswagen, Honda, Toyota i Lexus.

Što se tiče Rivian-a, kompanija navodi da kupci mogu pristupiti većini V3 Tesla Supercharger stanica koristeći adapter, ali samo nekim V2 punjačima. Nova najavljena vozila Rivian R2, R3 i R3X će imati fabrički instalirane NACS priključke. 

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *