Google search se vratio u Firefox

Firefox Quantum doneo je najveću nadogradnju za Mozilla browser u poslednjih 13 godina, te je, zahvaljujući nizu optimizacija i promena, do sada najbrži Firefox, koji u svemu može da prati, ili čak prestigne Chrome. Još jedna zanimljiva promena je da je Google ponovo podrazumevani web-pretraživač u okviru ovog browser-a.

PCPress.rs Image

Naime, poznato je da Google izdvaja određene sume novca kako bi bio podrazumevani pretraživač na uređajima poput iPhone-a, ali je u poslednjih nekoliko godina Yahoo bio podrazumevana opcija za Firefox korisnike. Mozilla je 2014. godine sklopila ugovor sa Yahoo-om, posle kojeg je Google postao tek opcija koju korisnici mogu naknadno da izaberu. Bilo je planirano da ugovor potraje pet godina, ali su iz Mozilla-e odlučili da ga prekinu, te kao razlog naveli to da je takva odluka u interesu korisnika.

Nije poznato čega je Firefox morao da se odrekne kako bi raskinuo ovaj ugovor, ali je, prema nekim izvorima, u ugovoru postojala klauzula po kojoj će Yahoo plaćati 375 miliona dolara godišnje, bez obzira na to što se Mozilla povukla iz dogovora.

Pročitajte i:  Google olakšava osobama sa slabim vidom pronalaženje objekata pomoću telefona

Izvor: 9to5Google

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,