BIZIT plus

Google slavi 21. rođendan

Pre tačno 21 godine, studenti Univerziteta Stanford, Sergej Brin i Lari Pejdž objavili su rad pod nazivom „The Anatomy of a Large-Scale Hypertextual Web Search Engine“. U tom dokumentu objavljene su osnove Google-a, prototipa mašine za pretraživanje koja je u tom trenutku imala bazu od najmanje 24 miliona indeksiranih stranica.

PCPress.rs Image

U tom dokumentu je napisano da je ime Google odabrano jer je slično kao googol (10100) i jer se dobro slaže sa njihovim ciljem izgradnje mašine za pretraživanje koja će baratati ogromnim brojem podataka. Tokom 21 godine, njihova vizija je u potpunosti ispunjena i kompanija je rasla dramatičnom brzinom. Google danas indeksira stotine milijardi web stranica. Google sada ima matičnu kompaniju Alphabet, koja se bavi svime što ima veze sa tehnologijom, od samostalnih automobila, do operativnog sistema za mobilne telefone.

Moramo da naglasimo da Google nije baš najjasniji sa datumima svog rođendana. Današnji datum, 27. septembar, slavi od 2006. godine, ali prošle godine ga je proslavio dan ranije (26. septembra). 2003. godine rođendan je proslavio 8. septembra, a godinu dana kasnije 7. septembra. Možda čak ni samom Google-u nije jasno zašto je to tako, naročito kad se zna da je kompanija osnovana 4. septembra 1998. godine.

Pročitajte i:  Google smatra da ChromeOS Flex može da zameni Windows u poslovnom okruženju

U svakom slučaju, želimo srećan rođendan kompaniji koja nam je pomogla da u svakom trenutku saznamo sve što nam je potrebno.

Izvor: Cnet

Facebook komentari: