Google strožiji prema aplikacijama koje prate lokaciju

Do početka novembra ove godine sve aplikacije u Google Play prodavnici će morati da prođu novu rundu provere kako bi pokazale da li im zaista treba lokacija korisnika kako bi funkcionirale.

PCPress.rs Image

Promene će kako je najavljeno u blog postu Android developerima stupiti na snagu za sve nove aplikacije u Play prodavnici od 3. avgusta, a za sve aplikacije uopšteno od 3. novembra ove godine.

Iako je praćenje lokacije od ključne važnosti za brojne aplikacije i servise, ta opcija može biti prilično invazivna ako je aplikacije koriste bespotrebno. Praćenje u pozadini može biti još neugodnije jer je moguće da korisnik uopšte nije svestan da uređaj i softver prate njegovo kretanje. Novi postupak provere trebalo bi da prisili aplikacije da ponude opravdanje za korišćenje praćenja, i ograniče mogućnosti praćenja ukoliko opravdanje nije zadovoljavajuće.

Koje aplikacije će Google prihvatiti?

U Google-u kažu kako će novi postupak proveravati da li je za osnovnu funkcionalnost aplikacije zaista potreban pristup podacima o lokaciji u pozadini. Na primer, aplikacija društvene mreže koja omogućava uključivanje praćenja lokacije za deljenje tih podataka s prijateljima ne bi trebalo da bude problematična. Međutim, teže će se opravdati aplikacija za pronalaženje prodavnica jer ona može da bude podjednako funkcionalna i ako podatke o lokaciji koristi samo dok je uključena.

Pročitajte i:  Google je predstavio procesor za data centre i novi AI čip

Ukoliko je korisnik dobio jasno obaveštenje o tome kako se koriste podaci o praćenju, aplikacija će imati veće izglede da bude prihvaćena, dodaju iz Google-a. Takođe, podsetili su razvojne programere kako su odgovorni ne samo za vlastiti računarski kod, već i za softverske alate drugih developera koje koriste u svojim aplikacijama.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,