ERP 2024

Google testira upotrebu generative AI-a u mapama

Google je započeo eksperiment upotrebe AI funkcionalnosti u Maps aplikaciji. Ova funkcija, koja je za sada dostupna samo malom broju test korisnika omogućava da prirodnim jezikom, upitate aplikaciju da pronađe određene lokacije na mapi. To ne mora da bude samo ulica, već i bilo koja lokacija ili objekat koju Google ima u svojoj bazi.

PCPress.rs Image

Kako sve to funkcioniše? Nakon glasovnog upita koji može da sadrži različite detalje, kompanijski large-language model će analizirati informacije koje poseduje, kao i sadržaje koje su u mape uneli članovi Local Guides programa, a da se nalaze u blizini željene lokacije. Google navodi da sistem funkcioniše bez obzira koliko je upit specifičan. Rezultati koje daje predstavljeni su u vidu fotografija, zvaničnih informacija i komentara ranijih korisnika i posetilaca odabranih lokacija.

S obzirom da je u pitanju generativni AI, sistem pamti stvari koje korisnik voli, pa će prilikom pretrage novih lokacija uzeti i to u obzir kao jedan od kriterijuma prilikom izbora rezultata. Pretraga se može i rafinisati, definisanjem dodatnih upita na već date rezultate.

Pročitajte i:  OpenAI sklapa dogovor o upotrebi Reddit sadržaja

Ova funkcija je za sada dostupna samo za pojedine američke korisnike i funkcioniše samo na limitiranom broju lokacija. Google navodi, da kada korisnici dostave dovoljno povratnih informacija, sistem će se dodatno podešavati i podržavaće nove lokacije.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: